A felvidéki magyarok viszonyulása a kettős állampolgársághoz nem identitásválsággal függ össze, hanem egy jogi helyzettel; nem akarják elveszíteni a jelenlegi állampolgárságukat – mondta Duray Miklós közíró, szlovákiai magyar politikus szerdán este egy veszprémi fórumon.

A fórumot a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének veszprémi szervezete szerezte, és mint az egyesület helyi elnöke, dr. Udvarhelyi Olivér elmondta, abból az apropóból hívták meg a felvidéki politikust, hogy visszaemlékezzenek a harminc évvel ezelőtti felvidéki helyzetre, amikor a Kutyaszorítót írta Duray Miklós. Az est másik vendége, Skultéty Csaba, a Szabad Európa Rádió ismert munkatársa volt, aki zintén felvidéki születésű, a közönség szeretettel köszöntötte őt 90. születésnapja alkalmából.

A totalitárius rendszer felidézése után szóba kerültek az aktuális társadalmi és politikai kérdések is. Az állampolgárság igyénylésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva Duray Miklós emlékeztetett arra, hogy a magyarokat Szlovákiában egyszer – 1945-ben – már megfosztották az állampolgárságuktól, s ezzel együtt az anyagi javaiktól, a vállalkozási lehetőségektől, a nyugdíjjogosultságuktól és minden joguktól. Ezek a rossz emlékek a mai napig hatnak és félelmeket váltanak ki – tette hozzá, megjegyezve: ez a lelkiállapot más vonatkozásban is érződik, s szerinte a felvidéki magyarság “megtörtebb”, mint a másutt élő magyar közösségek. Duray Miklós szerint az elmúlt 66 évben a magyarok a “legtöbb üldöztetésnek itt voltak kitéve”.

A közíró-politikus szerint, ha a szlovák parlament által 2010. májusa 26-án elfogadott “büntető jellegű törvényt” sikerülne módosítani, azaz nem veszítené el automatikusan a szlovák állampolgárságát az, aki más államét felveszi, akkor “bizonyára sokan fognak jelentkezni a magyar állampolgárságért”. De mégsem annyian, mintha ezt a törvényt nem fogadták volna el, mert közben újabb félelmek rögzülnek – fogalmazott.

Duray Miklós utalt arra, hogy a büntető jellegű törvény megváltoztatásáról márciusban újra dönt majd a szlovák parlament, ám szerinte a kormánypártok ehhez nem tudnak biztosítani 76 szavazatot. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt alelnöke szerint a jelenlegi szlovák kormány nem fogja kibírni a négyéves időszakot, mert – mint mondta – “vagy megbukik és új kormány alakul, vagy pedig előre hozott választások lesznek”.

Duray Miklós hangsúlyozta: “Szlovákiában magyar párt csak egy van”, mert szerinte a Bugár Béla vezette Most-Híd még a szlovákok szemében is csak egy “politikai kft.”, amelyet gazdasági érdekcsoportok hálóznak be. Az MKP korábbi vezető politikusa szerint az MKP ereje visszajött öt százalék körüli határra, s az őszi helyhatósági választásokon már nagy fölénnyel nyert azokon a helyeken is, ahol a parlamenti voksoláskor még a Híd-Most szerezte meg a képviselői posztokat.

Felvidék Ma