Barack Obama elnök és az amerikai törvényhozók csütörtökön egyre nagyobb kételyek között ülnek össze ismét, immár az ötödik találkozójukra azért, hogy megegyezzenek az államadósság határának emeléséről, mielőtt az Egyesült Államok fizetésképtelenné válik.

A szerdai, negyedik találkozó hangulata a Reuters szerint annyira elmérgesedett, hogy egyértelművé váltak az éles ellentétek a demokrata elnök és a republikánusok között az adók és a deficit csökkentésének kérdéséről. Pedig a vita kimenetele jelentős hatással lehet Obama 2012-es elnöki újraválasztásának esélyeire. A hírügynökségnek nyilatkozó képviselők szerint az újabb tárgyalás kudarca olyannyira frusztrálta Obamát, hogy az ülés közepén kivonult a teremből.

A figyelmeztetés hatására a dollár gyengült a legtöbb jelentős valutával szemben, s a határidős papírok kurzusa is csökkent. A helyzet pikantériája, hogy a Dagong kínai hitelminősítő ügynökség is azzal fenyegetőzik, hogy leszállítja az Egyesült Államok hitelképességi besorolását. “Még ha a Kongresszus és a Fehér Ház megegyezne is az adóssághatár emeléséről, valószínűleg bekövetkezik a leminősítés” – idézte a Financial Times Deutschland a Dagong csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményét. A kínai hitelminősítő ezt azzal indokolta, hogy az amerikai kormánynak “nincs jelentős politikája a deficit csökkentésére.”

Az aggodalmakat fokozta a Moody közlése, amelyben megfenyegette az Egyesült Államokat, megvonhatja a következő hetekben legmagasabb, “AAA” hitelminősítését, ha nem emelik az Egyesült Államok 14,3 trillió dolláros adósságának felső határát.

Az előző találkozó alkalmával mind Barack Obama, mind pedig a nyolctagú – demokratákat és republikánusokat felölelő – csoport hangsúlyozta, hogy továbbra is arra törekszenek, hogy még augusztus 2l előtt megoldást találjanak. Ha ez nem sikerül, az Egyesült Államok hivatalosan fizetésképtelenné válik. Az elnöknek két oldalról érkező kritikákkal kell megbirkóznia, hiszen a republikánusok a tervezett adóemeléseket kifogásolják, míg a demokraták a nyugdíj- és szociális juttatások megkurtítását utasítják el.

Az amerikai kormány jelenleg csak különleges intézkedések révén tudja kiegyenlíteni a számláit. A pénzügyminisztérium azonban – a saját adatai szerint – csak augusztus 2-ig tudja finanszírozni a működést. Ha a Kongresszus nem emeli az adósság felső határát, a washingtoni kormányt fizetésképtelenség veszélye fenyegeti. Szakértők ebben az esetben a recesszióba történő visszaesésre és a nemzetközi pénzpiacokra gyakorolt súlyos következményekre figyelmeztetnek.

Forrás: VG.hu