A Központi nyomozó Főügyészség gyanúja szerint Eiselt György 2009-ben a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatójaként egy luxusautót kapott használatra az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozására meghirdetett pályázat későbbi nyertesétől. Büntetőeljárás indult a cég vezetője ellen is, aki a gyanú szerint az autót bérelte a közlekedési hatóság főigazgatójának. A Belügyminisztériumban megerősítették, hogy a helyettes államtitkárt valóban gyanúsítottként hallgatták ki.

Luxusautót bérelt 2009-ben a gyanú szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság akkori stratégiai főigazgatójának az Eclipse Zrt. A cég néhány hónappal később ötmilliárd forintos állami megbízást kapott az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozására.

„A Központi Nyomozó Főügyészség előtt az elmúlt év ősze óta hivatali vesztegetés miatt folyik ez a büntetőeljárás. Ezen büntetőügyben az elmúlt időszakban több gyanúsításközlés is történt” – mondta a Híradónak Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Az ügyészség szóvivője azt nem árulta el, hogy kiket gyanúsítottak meg az ügyben. A Híradó más forrásból úgy értesült, hogy az egyik gyanúsított Eiselt György, aki jelenleg a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, a másik pedig az Eclipse Zrt. akkori vezérigazgatója. Mindkettőjük ellen hivatali vesztegetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Az ügyben tavaly tavasszal az eredetiségvizsgálók szakmai szervezete tett feljelentést.

„Megállapítottuk, hogy az a cég, aki megnyerte a tendert, egy luxusautót bérelt, és ezt használatba adta olyan személyeknek, akik a tendert előkészítették, illetve a döntést befolyásolhatták” – közölte Mándi Sándor, az Erdetiség Ellenőrzés a Gépjárműbűnözés Ellen Egyesület elnöke.

Az Eclipse Zrt. vezetőit tavaly márciusban kommandósok fogták el. Pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt indított ellenük büntetőeljárást a vám és pénzügyőrség. A gyanú szerint az ötmilliárdos állami megrendelésből származó nyereséget fantomcégek hálózatán keresztül próbálták meg eltüntetni.

A Híradó kérdésére a Belügyminisztérium írásban megerősítette, hogy az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a tárca helyettes államtitkárát. Az ügyben a belügyminiszter – az ártatlanság vélelmére tekintettel, valamint figyelembe véve, hogy Eiselt György a cselekmény időpontjában nem a minisztériumban dolgozott – az eljárás befejezésekor alakítja ki álláspontját.

Forrás: Híradó.hu nyomán Privát Kopó magazin