Najem, aki a múlt szombati, három halálos áldozatot követelő munkácsi lövöldözés után Kárpátalján vizsgálódott, az ICTV kijevi tévécsatorna hétfő esti politikai vitaműsorában kifejtette: “A Jobboldali Szektor (PSZ) egyes emberei négy dollárt kaptak a határon átcsempészett minden egyes láda cigaretta után, de egyszer csak a csempészek valamelyike bejelentette, hogy megegyeztek Kijevvel.” Hogy kivel egyeztek meg, arról van elképzelésem – mondta, hozzátéve: ott van a DPSZU, annak parancsnoka (Viktor Nazarenko vezérezredes), és neki van egy fia, aki különböző ügyletekkel foglalkozott Kárpátalján.
A honatya felvetette, az ukrán parlament képviselőinek minél hamarabb meg kell vizsgálniuk, miért érkezik jóval kevesebb vámszabálysértési feljelentés a DPSZU-hoz, mint Magyarország és Szlovákia határőrizeti és vámszerveinek a vezetéséhez.
Mint kiderül – tette hozzá –, háromszoros a különbség a DPSZU parancsnokához és a magyar határőrizeti szervek vezetéséhez befutó szabálysértési feljelentések száma között. “Erről tud az ukrán biztonsági szolgálat, a vámhatóság és a rendőrség. Miért nem rúgják ki azokat az embereket, akiknek erről tudomásuk van?” – kérdezte a parlamenti képviselő.
Musztafa Najem megjegyezte, a fegyveres konfliktus a védelmi pénz fizetésének a megtagadását követően robbant ki a helyi csempészek között, de szerinte azoknak semmi közük nincs a politikához. “Ennek a banditizmusnak semmi köze a politikához, zárjuk is le ezt a kérdést. Ezt a fajta banditizmust az egész országban ki kell vizsgálni, és nem kell belekeverni a decentralizációt, alkotmányt, mert az más történet” – szögezte le az ukrán parlament kormánypárti képviselője.
A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. Tagjait az oroszbarát szakadárokkal vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, és az ukrán reguláris fegyveres erők oldalán részt vesznek a szakadárokkal vívott összecsapásokban. A PSZ tagjai azonban, Kijev ez irányú törekvései ellenére nem tagolódtak be teljesen a hadseregbe, és nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak.
(MTI)