Borsos László, aki a helyi képviselő-testület és a pénzügyi bizottság tagja, a pályázati lehetőségekről és Püspökladány kitörési lehetőségeiről is beszélt a barikad.hu-nak adott interjújában.

Tavaly ősszel ön is bejutott a helyi képviselő-testületbe, tehát már egyáltalán nem új terület a városvezetés. Mik voltak az első benyomásai?

Az első hónapok a tájékozódással, ismerkedéssel teltek el. Először az kellett felmérnünk, a többség hogyan fogadja majd el a javaslatainkat, illetve, hogy ezeket mikor terjesszük elő. Sokat kellett dolgoznunk azon is, hogy átfogó képet kapjunk arról, hogy állnak a város pénzügyei, milyen gazdasági irányt kellene meghatározni, ami tartható és reális is egyben.

Milyen Püspökladány gazdasági helyzete?

Sajnos nem tudok sok pozitív dolgot említeni. A működési oldalt már hitelből finanszírozzuk és a fejlesztések is kifejezetten kötvénykibocsátásból származnak. Nem túl rózsás a helyzet.

A néhai polgármester, Arnóth Sándor kifejezetten jó emlékű politikus és városatya volt. Milyen a helyi Fidesz nélküle?

Valóban, Arnóth Sándor halála mindenkit megrázott itt a városban, gyakorlatilag csak most kezdünk felocsúdni. Nagy űrt hagyott maga után, mert amióta elhunyt, nekünk sem egyértelmű, kivel kell leülni, tárgyalni, egyeztetni. Ez az érzés láthatóan a fideszesekben is megvan. Remélem, a választás után minden visszaáll a rendes kerékvágásba.

Milyen az emberek politikai hangulata a városban?

Nagyon változó. Amit az elmúlt nyolc év szocialista kormányzat az emberekkel művelt, az rányomta a bélyegét az itt élő emberekre. A szocialisták gyakorlatilag pont a saját szavazóikkal bántak el a legjobban. A Fidesznek itt óriási bázisa van, nem véletlen, hogy tavaly itt is a kormánykoalíció győzött nagy többséggel, de hogy most mik a céljaik és milyen irányban szeretnék tovább vinni a várost, az számomra még nem derült ki.

Mit tart a legfontosabb feladatnak arra az esetre, ha Püspökladány polgárai önnek szavaznak bizalmat június 5-én?

Megőrizni a város pénzügyi stabilitását. Most még egyensúlyban vagyunk, de nagyon rezeg a léc.

A pályázati rendszer tartogat valamiféle lehetőséget a város számára?

Kétségkívül vannak jó lehetőségek és ebben a kérdésben a képviselő-testületben is teljes a konszenzus. Egyértelmű, hogy a fürdőfejlesztés, az alternatív energiaforrások kihasználása, vagy éppen a kerékpárút bővítése és a szennyvízkezelés mind-mind a város fejlődését segítheti elő.

Kitörési lehetőségek ezek a város számára?

A fürdő fejlesztése egyértelműen igen. A többi esetben s fontos, mert közvetve sok segítségére lehetnek az itt élőknek.

Sokat beszélnek manapság a közmunkaprogramról. Erről mi az elképzelése?

Ez a program önmagában nem hatékony. Sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy – tisztelet a kivételnek – nem mindenki dolgozik rendesen. Meggyőződésem, hogy egy normatíva rendszert kellene bevezetni, ami meghatározza, hogy a közmunkások mennyit teljesítsenek a napi díjazásukért. Szerintem ez az elem még inspirálná is a programban részt vevő embereket. Nagyobb probléma van azokkal, akiket büntetésből ítéltek közmunkára.

Milyen a közbiztonsági helyzet?

Szerencsés helyzetben vagyunk, nálunk nincsenek közfeltűnést keltő bűncselekmények. Működik polgárőrség is, a tagjaival pedig kitűnő a kapcsolatunk.

Cs.G. – barikad.hu