Az egyetem szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó kutatóprogramjának legújabb felmérései szerint az Egyesült Államokban aktív fehér nacionalisták, neonácik szimpatizánsainak tábora gyarapszik, és a rokonszenvezők nagyon aktívak a különböző közösségi médiumokban.
Az egyetem kutatócsoportjának tanulmánya arról számol be, hogy a szupremácia (fehér felsőbbrendűség) híveinek mozgalmait figyelők és támogatók létszáma a Twitteren 2012 óta 22 ezer emberrel gyarapodott, és ez 600 százalékos növekedést jelent. Ezek az emberek aktívabbak – a Twitter-üzeneteik számát tekintve is -, mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsai.
A kutatók megvizsgálták azt is, melyek a hozzászólók kedvenc témái. Kiderült, a legtöbben a “fehérek népirtásáról” tesznek közzé bejegyzéseket, arról üzennek egymásnak, hogy “a fehér fajt közvetlen veszély fenyegeti a társadalom erősödő diverzifikálódása miatt”. E réteg tagjai gyakran osztanak meg egymással olyan üzeneteket, miszerint csökkennek “a fehérek kilátásai”.
A vizsgálat szerint a fehér szélsőségesek nagy arányban támogatják a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, rendszeresen hozzászólnak a milliárdos üzletember kampányához, elsősorban az illegális bevándorlással kapcsolatos kérdésekhez.
Maga Donald Trump elhatárolódott a fehér szélsőségesek mozgalmaitól, beleértve a Ku Klux Klant is.
(MTI)