A TSA csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint összesen 224 repülőtéren, naponta átlagosan hat lőfegyverre bukkantak az utasoknál. A legtöbb fegyvert a texasi Dallas-Fort Worth repülőtéren kellett elkobozni, szám szerint százhúszat, a georgiai Atlantában pedig százhat kézifegyvert vettek el a biztonságiak. Ugyancsak nagy volt a “fegyverforgalom” az arizonai Phoenixben, a texasi Houstonban és a coloradói Denverben is. Egyedül június 4-én – az Egyesült Államok nemzeti ünnepének a napján – tizennyolc tűzfegyvert találtak az amerikai reptereken, szerte az országban. A New Yorkban lévő La Guardia légikikötőben például egy 94 éves férfi az övére erősített tokban, csőre töltött, 38-as kaliberű revolverrel akart felszállni, a texasi San Antonióban pedig szintén egy férfi akart farzsebébe csúsztatott revolverrel átjutni a biztonsági ellenőrzésen.
A kézifegyverek és más lőfegyverek mellett kézigránátokat, füstbombákat, késeket, bozótvágókat is el kellett kobozniuk a biztonságiaknak, akiknek egyúttal szemfüleseknek is kell lenniük. A kaliforniai Sonoma repülőterén ugyanis például szendvicsbe rejtettek egy csaknem húsz centiméteres kést, a virginiai Newport Newsban pedig képes üdvözlőlapok közé csúsztatva találtak borotvákat.
A közlekedésbiztonsági hatóság szerint az amerikaiak tíz év óta folyamatosan egyre több fegyvert vinnének fel a repülőjáratokra. 2005-ben például még csak 660 fegyver akadt fenn a biztonsági ellenőrzésen. Lisa Farbstein, a TSA szóvivője úgy nyilatkozott: az emberek rendszerint azzal próbálnak magyarázkodni, hogy véletlenül “a táskában felejtették” a kézifegyvereiket.
(MTI)