Az iszlamista elnök, Mohamed Murszi 2013-as elmozdítását követő zavargások alatt történt eset kapcsán további két fiatalkorú 10-10 év börtönbüntetést kapott.
A vádirat szerint az érintettek egy “törvénnyel szembemenő és alkotmányellenes alapokon létrejött csoport tagjai”, utalva ezzel arra, hogy az elítéltek a Murszi mögött álló, időközben terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjai.
A tömegperek során kiszabott szigorú büntetéseiről elhíresült Mohamed Nági Saháta bíró az ítéletet továbbá illegális fegyvertartással és a vádlottak által elkövetett emberölési kísérlettel indokolta.
A kopt templomot, valamint egy rendőrőrsöt 2013. augusztus 14-én rohanták le Murszi támogatói a Kairótól keletre fekvő Kerdásza településen, ugyanazon a napon, amelyen több száz – egyes források szerint több mint ezer – ember vesztette életét a fővárosban két tüntetés rendőri feloszlatása során.
Ugyancsak szerdán 63 embert ítéltek egytől hét évig terjedő szabadságvesztésre a kairói al-Azhar egyetem kampuszán 2013 decemberében kirobbant erőszak körülményeit vizsgáló eljárásban. Az egyiptomi egyetemek számos véres összecsapás helyszínévé váltak az iszlamista rezsim megbuktatását követő évben.
(MTI)