A laphoz Konyhás István, az engedély nélküli tevékenységet bejelentő Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület titkára juttatta el a TKTF határozatát.
Az ügyben hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere, aki közölte: a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség vizsgálata szerint az érintett területen sem a védett növényzetet, sem a védett állatállományt nem érte természeti kár.
A polgármester ugyanakkor elismerte, hogy a munkálatokhoz nem rendelkeztek előzetes szakhatósági engedéllyel, ezért a munkák azonnali leállítása mellett megszüntették a szakmai irányításért és az engedélyek beszerzéséért felelős városházi alkalmazott munkaviszonyát.
A polgármester hozzátette: amint megkapják az engedélyeket, a természetvédelmi előírások maradéktalan betartásával folytatják a Nagyerdő parkerdei területének megtisztítását, az aljnövényzet ritkítását, hogy tavasszal megújulva fogadhassa a látogatókat a terület.
Papp László köszönetet mondott azoknak a természetvédő civil szervezeteknek, amelyek felhívták a figyelmet az engedély nélkül végzett munkára.
A környezetvédelmi felügyelőség védett fajok élőhelyének károsítása miatt indított eljárást az ügyben.
Az engedély nélkül megkezdett munkálatoknak “zavaró hatása” lehetett az élőhelyekre, de “az ország természetvédelmi helyzetére, a térség természeti állapotának egészére nincs jelentős hatással a cserjeirtás, valamint azt fészkelési időszakon kívül végezték, így közvetlenül nem okozta védett fajok egyedeinek károsodását” – idézte a hatóság megállapítását Szekeres Antal, a debreceni polgármesteri hivatal jegyzője.
A TKTF ezért a “zavaró hatásért” szabott ki egymillió forintos bírságot a kivitelezést végző önkormányzati cégre, a Dehusz Kft-re.
Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja korábban közleményt adott ki az ügyben, amely szerint természetkárosítás miatt feljelentést tesznek.
(MTI)