Philippe Verdier, a France Télévisions konszern meteorológiai osztályának vezetője, a France 2 csatorna időjárás-előrejelzésének műsorvezetője maga jelentette be, hogy megkapta a felmondólevelet. Ezt a köztelevízió is megerősítette.
Az interneten vasárnap közzétett felvételen Verdier emlékeztet arra, hogy a köztévé két héttel ezelőtt letiltotta a képernyőről, miután október 1-jén megjelent Climat Investigation (Éghajlatnyomozás) című könyve, amely heves vitákat váltott ki.
“Ma reggel kaptam egy levelet. Úgy döntöttem, hogy önökkel és önök előtt nyitom ki ezt a levelet, mert ez a szólásszabadság és a tájékoztatási jog nevében mindenkihez szól” – mondja a könyve plakátja előtt álló, feketébe öltözött újságíró, majd kinyitja a borítékot és magában elolvassa a levelet, de egy szót sem szól, s nem is mutatja meg a levél tartalmát.
Az újságíró Twitter oldalán a “France Télévisions elbocsátotta” felirat olvasható Verdier fotóján.
A France Télévisions vezetése nem kívánta a felvételt kommentálni, az viszont köztudott, hogy a köztelevízió etikai szabályzata szerint senki használhatja fel a vállalat imázsa által kialakított hivatalos státuszát személyes véleménye közvetítésére.
A Climat Investigation című könyvben Verdier, aki nem klímaszakértő, kétségbe vonja az Éghajlat-változási Kormányközi Testületet (IPCC) alkotó nemzetközi szakemberek feddhetetlenségét.
A szerző, aki elutasítja magával kapcsolatban a “klímaszkeptikus” kifejezést, védelmébe veszi a felmelegedés számos “kedvező következményét”. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a tudósok “bizonytalanok” elméleteikkel kapcsolatban.
Éghajlatszakértők egybehangzóan hangoztatják, az éghajlatváltozásnak hosszabb távon tragikus következményei lesznek, ha semmi sem történik a globális felmelegedés féken tartása érdekében.
Philippe Verdier könyvében “manipulált tudósokról”, “elvakult médiáról” és haszonleső civil szervezetről beszél.
(MTI)