A délelőtti vita után 449 szavazattal, 130 ellenében, 93 tartózkodás mellett elfogadott dokumentum szerint uniós szintű kutatási és mentési felhatalmazást kell adni a Triton-műveletnek, kvótákat kell megállapítani a menedéket kérők elosztására, illetve nagyobb tagállami hozzájárulásra van szükség a letelepítési programokhoz. Az EP a harmadik országokkal jobb együttműködést, az embercsempészekkel szemben pedig keményebb fellépést vár.
A Triton tengeri műveletet az unió határvédelmi támogató ügynöksége, a Frontex koordinálja, és a művelet fennhatósága jelenleg csupán az olasz partoktól 30 km-es távolságig terjed. Az EP nagy ütőképességű és állandó európai humanitárius mentési művelet felállítását kéri, amely a korábban Olaszország által végzett, Mare Nostrum nevű művelethez hasonló módon a nyílt tengeren tevékenykedne. Annak fenntartásához az összes tagállam hozzájárulna anyagi és egyéb eszközök révén.
Az EP sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a múlt csütörtöki EU-csúcson nem született döntés uniós szolidaritási mechanizmus létrehozásáról.
(MTI)