A törvényt a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) is megszavazta. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellene foglalt állást.
A törvény cikkelyenkénti vitája alkalmával az RMDSZ képviselői kivonultak a teremből tiltakozásképpen a sürgősségi eljárás ellen, amely nem teszi lehetővé, hogy a módosító indítványok beterjesztői érveljenek javaslatuk mellett. A végszavazáson viszont részt vettek az RMDSZ képviselői.
Az RMDSZ-t az aggasztja, hogy a külföldön leadott voksok a hazai választókerületek – köztük a magyarlakta térségek – parlamenti képviseletét is befolyásolhatják. A magyar szövetség már múlt héten jelezte, hogy alkotmányossági óvást kezdeményez a törvény ellen.
“A nagy sietséggel elkészített törvényjavaslat sok szempontból kérdéseket vet fel a szavazat titkosságának alkotmányos garanciáját illetően” – idézte az RMDSZ szerdai hírlevele Márton Árpád frakcióvezető-helyettest, aki az RMDSZ képviseletében részt vesz a választási törvényeket kidolgozó parlamenti különbizottságban.
A képviselő szerint a tavasszal elfogadott új parlamenti választási törvény tükrében a most bevezetett levélben való szavazás jelentősen torzítja majd a választások eredményeit, hiszen így a levélben leadott szavazatok egy része nem a külföldi választókerületben eredményez mandátumokat, hanem a visszaosztás után az ország különböző megyéiben, adott esetben a magyarlakta térségekben.
Korábban Márton Árpád az MTI-nek úgy nyilatkozott: a román jogszabály lényegesen eltér a Magyarországon bevezetett levélszavazástól. A szavazás titkosságára vonatkozó aggályokról szólva a képviselő úgy vélte: nem lehet összehasonlítani azt, amikor az Erdélyben őshonos magyar családok esetleg megbeszélik, hogyan fognak voksolni, azzal a helyezettel, amikor egy spanyolországi munkásszálláson esetleg a munkaadó ellenőrzi, kire szavaznak a neki kiszolgáltatott gyümölcsszedő román vendégmunkások.
A képviselőházi voks után már csak az államfőnek kell kihirdetnie a törvényt ahhoz, hogy jövő ősszel alkalmazni lehessen. A jogszabály elfogadásával azért sietnek, mert egy román alkotmánybírósági döntés értelmében a voksolást megelőző egy évben a választási törvények már nem változhatnak.
(MTI)