John Suthers, a város polgármestere közlése szerint az áldozatok pontos számát egyelőre nem állapították meg. A hatóságok még nem tudják, hogy vannak-e halottjai az elhúzódó incidensnek, amely során legkevesebb öt rendőr és több civil megsebesült.
Legalább 11 embert kórházba szállítottak. A helyi rendőrség szóvivője, Catherine Buckley hadnagy szerint a gyanúsított “tárgyakat” vitt be az épületbe, amelyekről a szakértőknek még meg kell állapítaniuk, hogy robbanószerkezetek-e.
Buckley kitért a válasz elől, hogy a fegyveres szedett-e túszokat, csak annyit mondott, hogy az épületből embereket menekítettek ki, a televíziós felvételek tanúsága szerint a műveletet kommandósok és páncélozott rendőrségi járművek biztosították. A gyanúsítottat az épületbe bejutott rendőrök beszélték rá a megadásra.
A szóvivő szerint korai még arról nyilatkozni, hogy az incidens összefüggésben állt-e a Planned Parenthood szervezet tevékenységével, amelynek a helyi épületébe hatolt be az elkövető.
A Planned Parenthood egyebek között nőgyógyászati ellátást biztosító és abortuszokat is végrehajtó nonprofit szervezet. Vezetőit több – vitatott hitelességű – rejtett videofelvétel alapján magzati szervkereskedelemmel vádolták meg, mert orvosi kutatásra felhasználható embriószövet eladásáról tárgyaltak.
A fegyveres szembenállás helyszínére kiszálltak az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodája (ATF) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei is.
A Colorado Springs-i helyzetről Barack Obama elnököt Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó tájékoztatta.
(MTI)