A közel-keleti békés rendezést szolgáló nemzetközi testület képviselői (Oroszország, Amerika, Európai Unió és az ENSZ) tárgyalásokat terveztek mind Jeruzsálemben, mind pedig a ciszjordániai Rámalláhban a békefolyamat felélesztésére.
Az ENSZ szeptember végi New York-i közgyűlésén döntötték el, hogy küldöttséget indítanak a térségbe a helyzet lecsillapítása és bizalomépítő lépések megtétele érdekében.
Egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata azt mondta a Háárec című izraeli újságnak, hogy Benjámin Netanjahu telefonon beszélt az út elhalasztásáról Federica Mogherinivel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, a kvartett kezdeményezésének elindítójával.
Netanjahu a biztonsági helyzetre hivatkozva kérte a küldöttség látogatásának elhalasztását, de újabb időpontot nem javasolt.
A kvartett diplomatái Izrael és a Palesztin Hatóság mellőzésével más közel-keleti országokban folytatnak majd megbeszéléseket a térség helyzetéről, és ha lesz rá lehetőség, a Háárec keddi száma szerint két hét múlva várhatóan mégis ellátogatnak Izraelbe.
(MTI)