Hivatalból indított eljárást tegnap a Maros Megyei Rendőrfelügyelőség a hétvégi maratoni Wass Albert-felolvasás ügyében. A rendőrök azt vizsgálják, hogy a 24 órás felolvasás megszegi-e azt a kormányrendeletet, amely tiltja az emberiség elleni bűncselekmények miatt felelős személyek, valamint az önkényuralmi jelképek kultuszát.

Vasile Cotoara, a Maros megyei rendőr-felügyelősség parancsnoka tegnap közölte, egyelőre azt vizsgálják, hogy a maratonon elhangzottak valóban Wass Albert művei-e.

Mint mondta, amennyiben megállapítják, valóban azok, és a történtek a rendelet értelmében bűncselekménynek minősülnek, akkor értesítik az ügyészégét, hogy kezdje el a vizsgálatokat. Cotoara szerint a kihágás megállapítása esetén a büntetés kiszabása a Maros Megyei Vallás- és Művelődésügyi Igazgatóság feladata.

A megyei rendőrparancsnok közlése szerint a háborús bűnösök érdekében folytatott propagandáért magánszemélyek esetében hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés, és bizonyos jogok megvonása szabható ki. Ha az elkövető jogi személy, 25-től 250 millió lejig terjedő büntetésre számíthat. Kolozsváron a megyei prefektus, Vasile Soporan közölte: kivizsgálást kér az illetékesektől, állapítsák meg, hogy a rendezvény törvényes volt-e vagy sem.

Wass Albert műveiből pénteken este kezdődött 24 órás maratoni felolvasásban több mint 1600-án vettek részt Magyarországon, Szlovákiában, Erdélyben, az Egyesült Államokban és Kanadában. (krónika)

transindex.ro