A közvélemény legnagyobb érdeklődését a vajdasági központok – többek között Gdansk, Krakkó, Wroclaw, valamint a főváros, Varsó – választási megmérettetései vonzzák. Itt sok esetben a több ciklus óta regnáló polgármester a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltje vagy – független jelöltként – támogatottja, a legerősebb ellenzéki erővel, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjével mérkőzik meg.
Varsóban a jelenlegi főpolgármester, a PO elnökhelyettese Hanna Gronkiewicz-Waltz Jacek Sasinnal, a PiS jelöltjével verseng a városvezetői tisztségért.
Az első fordulót, amelyben a polgármesterek mellett a községi, járási és vajdasági önkormányzati szervek tisztségviselőit választották, november 16-án tartották. Akkor az országos politikai erőmegoszlást a leginkább tükröző vajdasági közgyűlési választásokon a szavazatok többségét (26,85 százalék) az ellenzék fő erejét adó PiS szerezte meg, ugyanakkor a vajdasági képviselőtestületekben a PO és a Lengyel Parasztpárt (PSL) alkottakoalíció nyerte el a legtöbb képviselői helyet – a PO 179, a PSL pedig 157 mandátumot szerzett az összesen 555-ből.
Az első forduló során összeomlott az informatikai rendszer, emiatt kézzel számolták össze a voksokat, ami miatt az összesített eredményeket egyhetes csúszással hozták nyilvánosságra.
Amint a Rzeczpospolita napilap csütörtökön rámutatott, a választások szavazókörönkénti eredményeit eddig sem tették közzé. A hivatalos összesített eredmények jelentősen eltérnek a szavazás napján készült közvélemény-kutatásoktól, s a vajdasági közgyűlések szintjén igen magas volt (18 százalék) az érvénytelen szavazatok száma. Ezért a PiS és a szintén ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) megkérdőjelezi a választások hitelességét.
Az országos választási bizottság (PKW) az akadozó szavazatszámlás miatt lemondott, de a bizottság tagjai hivatalukban maradnak a második forduló eredményeinek kihirdetéséig. Az informatikai rendszer segítségével fogják megszámolni a lebonyolításában sokkal egyszerűbb második forduló szavazatait is, kézi szavazatszámlálás csak akkor lesz, ha hibákat észlelnek. A szavazás este kilenc órakor ér véget.
(MTI)