Az Együtt és a párthoz tartozó Váradi András Alapítvány Einstand a kultúrában címmel kedden Budapesten megrendezett konferenciáján Dúró Dóra (Jobbik), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Szabó Szabolcs (független) országgyűlési képviselők fejtették ki véleményüket.
Dúró Dóra a kormányzati kultúrpolitika kapcsán arról beszélt, hogy Fidesznek 2010 óta nincs koncepciója a kultúráról. Szerinte a minisztériumi struktúrában az Emberi Erőforrások Minisztériumának az a feladata, hogy “lefojtsa” azokat a kezdeményezéseket, amelyek a felügyelete alá tartozó területekről érkeznek.
A kormányzat nem tudja, hogy melyek azok a kulturális értékek, amelyeket meg szeretnének adni az oktatási intézményeken keresztül a gyerekeknek – fogalmazott.
Dúró Dóra szólt arról is, hogy szerinte a kulturális területen a támogatásokat tekintve is politikai meghatározottság alapján hoznak döntéseket, és ez nem segíti azt, hogy “a kultúrában szakmai értelemben az értékek érvényesülni tudjanak”. Véleménye szerint a kulturális elit tagjai politikailag nem aktívak, nem szólalnak meg bizonyos kérdésekben, mert “félnek”, ugyanis politikailag meghatározott az, hogy hogyan jutnak forráshoz.
Azt mondta, értékrendileg távolabb áll a Jobbiktól az MSZP, mint a Fidesz, de a hatalomgyakorlás módját tekintve “ilyen elsöprő durvaságot” nem tapasztaltak korábban.
Kunhalmi Ágnes szerint diszfunkcionálissá vált az állam, hiszen azt látni, hogy onnan vonul ki, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, és oda vonul be, ahol semmilyen szükség nincs rá.
A kádári tűr-tilt-támogat világából mára a Fidesz gyakorlatig csak a tilt-támogat világát ismeri. Vannak kulturális intézmények, amelyeket támogat, és vannak olyanok, amelyeket “teljesen betilt”. Teljesen ideológiavezérelt a Fidesz-rendszer: “mindent megfojt, ami fölött nincs kontrollja és amit nem tud elérni” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.
Hangsúlyozta: szabadságra van szükség Magyarországon, a Fidesz-kormány ezzel szemben “zárttá, sötétté teszi a világot”.
Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa a kulturális szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség kapcsán arról beszélt, hogy Magyarországon körülbelül az emberek 40 százaléka olyan dolgokból van kizárva, ami egy hétköznapi ember életének a része kellene, hogy legyen.
Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke a tanácskozást megnyitó beszédében azt mondta, “einstand van a kultúrában”, gyakorlatilag minden pozíció és történés egy kézben fut össze: mindenről azok döntenek, akik “ma a kormánynál ülnek”.
(MTI)