A Le Parisien című napilap értesülése szerint a rejtélyes lopás január közepén történt, amikor az elkövető vagy elkövetők behatoltak egy párizsi cég irodájába, ahol a brit filmesnek a legelső, az 1929-es Oscar-gálán az életművéért odaítélt szobrát őrizték. A betörők állítólag Chaplin több egykori tollát is elvitték, amelyek értéke egyenként 80 ezer euró.
Az újság úgy tudja, hogy a bűnözők nem véletlenül találták rá a zsákmányra. “Az elkövetők kizárólag ezeket a tárgyakat célozták meg, semmi mást nem vittek el. Pontosan tudták, hogy mit keresnek” – mondta egy rendőrségi forrás a lapnak.
Az “érzékenynek” minősített ügyben a párizsi ügyészségnek a műtárgylopás elleni küzdelemmel foglalkozó részlege indított nyomozást. Ez talán meglepőnek tűnhet egy olyan szobor esetében, amelynek előállítása mintegy 800 euróba kerül. Az Oscar-díjak értékét azonban annak a személyiségnek a jelentősége alapján becsülik meg, akinek azt átadták, sőt az átadás körülményei is növelhetik egy-egy szobor értékét. Márpedig az ellopott 30 centiméteres magas és 24 karátos arannyal bevont példány értékét több mint egymillió euróra becsülik, miután azt Chaplin az első Oscar-díjkiosztón, 1929-ben vehette át.
A némafilm sztárja egyébként három Oscar-díjat kapott, a másodikat 1972-ben teljes életművéért érdemelte ki, 1973-ban a Rivaldafény című filmjét pedig a legjobb eredeti filmzene díjával jutalmazták.
(MTI)