A teljes jogú uniós tagság helyett mindenekelőtt szorosabb kül- és energiapolitikai koordinációt ajánl Törökországnak Angela Merkel német kancellár pártja. Erről a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) külpolitikai szóvivője nyilatkozott kedden, hangsúlyozva, hogy a CDU és a kisebbik keresztény párt, a CSU nem támogatja Ankara európai uniós tagságát.

Philipp Missfelder a Süddeutsche Zeitung című lapnak elismerte, hogy a német konzervatív pártok által Törökországnak eddig javasolt megkülönböztetett partneri viszony Ankarában elutasításra talált. “Ezért új modellt kell kitalálnunk” – fogalmazott a szakértő.

Az ügy pikantériája: Guido Westerwelle külügyminiszter, a kisebbik koalíciós partner liberális FDP korábbi elnöke a hét elején Törökország teljes jogú csatlakozását sürgette.

A CDU külpolitikai szóvivője lehetséges új modellként említette a szorosabb kül- és energiapolitikai koordinációt. Ennek kapcsán arra utalt, hogy Törökország fontos tranzitállam. A konzervatívok álláspontját tolmácsoló Messfelder szerint mindezt alátámaszthatja, hogy – mint fogalmazott – megváltoztak a török külpolitika prioritásai. “Törökország immár nem feltétlenül törekszik az EU-tagságra” – ítélte meg a szóvivő, aki szerint Ankara a jövőben “klasszikus közvetítői szerepet” kíván betölteni.

Mindezzel szemben áll a koalíciós partner Szabad Demokrata Párt álláspontja, amelyet Westerwelle külügyminiszter hét eleji interjújában is megerősített. A miniszter Törökország európai uniós csatlakozása mellett foglalt állást, hangoztatva: Ankara joggal számít arra, hogy egy olyan tárgyalási folyamat részese lesz, amelynek sikere esetén az Európai Unió tagállama lehet – szögezte le a külügyminiszter.

Westerwelle úgy vélte: nagy a veszélye annak, hogy Törökország más szövetségeseket keres akkor, ha az Európai Unió részéről állandó elutasításra talál. A külügyminiszter figyelmeztetett annak elkerülésére, hogy egyes tagállamok belpolitikai megfontolásokból igyekezzenek Ankarát távol tartani. Szakértők szerint ez a kijelentés a CDU és a CSU álláspontjának közvetett, de egyértelmű bírálata volt.

A közelmúltban végzett felmérések szerint a német lakosság többsége a török uniós csatlakozás ellen van.

MTI – szebbjovo.hu