A tervezet szerint az élettársi kapcsolatot közjegyző előtt jegyezhetnék be az egymással “érzelmi indíttatásból” jogegyenlőségen alapuló vagyonközösséget vállaló, azonos nemű vagy akár különböző nemű párok. Az élettársi szerződés egyebek mellett feljogosítaná a feleket, hogy bankhitel igénylése esetén mindkettejük jövedelmének figyelembevételét igényeljék a hitelezőtől, kórházi ápolásuk idején hozzátartozói jogokat gyakoroljanak, halálozás esetén pedig egymás örökösei legyenek.
Remus Cernea független képviselő, emberi jogi aktivista tervezetét mindössze két szenátor támogatta, 71-en ellene voksoltak, heten pedig tartózkodtak. A kétkamarás román parlamentben ebben az esetben a képviselőházban fogják meghozni a végső döntést.
A voksolásra egy olyan időszakban került sor, amikor a Koalíció a Családért elnevezésű civil szervezet országos kampányt folytat Romániában a melegházasság lehetőségét kizáró alkotmánymódosításért, és azt szeretné elérni, hogy az erről szóló alkotmánymódosító népszavazást a decemberi parlamenti választásokkal egyszerre tartsák meg.
A Koalíció a Családért polgári kezdeményezéséhez több mint hárommillió ember csatlakozott. Ebben azt követelik, hogy az alaptörvény “egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot, a jelenlegi alkotmány ugyanis “házastársakat” említ, ami elvileg nem zárná ki a homoszexuálisok között kötendő házasságot sem.
Románia 2001-ben törölte a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a “nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat”. A polgári törvénykönyv – 2011-ben elfogadott új változatában is – tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték.
(MTI)