Négyessyné Bodó Marianna ügyész, helyettes szóvivő közleménye szerint az elsőrendű vádlott, a bűnszervezet vezetője egy Budapesten élő, 48 éves szír-magyar kettős állampolgár volt, aki négy szerb, két szír, egy tunéziai és nyolc magyar társával végezte az embercsempészést.
A bűnszervezet 2013 májusától november végéig legalább 15 alkalommal szervezte meg Szerbiából a magyar államhatáron engedély nélkül átléptetett koszovói, szír és tunéziai migránsok Budapestre szállítását, valamint más schengeni államba eljuttatását.
A migránsok elszállásolásához az elsőrendű vádlott Budapesten lakást, míg a szállításukhoz kisbuszt bérelt. A bűnszervezet szerb vádlottjai a migránsok zöldhatáron keresztüli átlépését szervezték.
Az embercsempészésért ausztriai célállomás esetén migránsonként 200, németországi úti cél esetén fejenként 300 euró járt a csoportnak. Ebből az elsőrendű vádlott 100 eurót, illetve 150 eurót fizetett ki a sofőröknek.
Az ügyészség tizenegy vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádol, öt társukkal szemben az embercsempészés enyhébb formája, illetve közokirat-hamisítás bűntette a vád. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.
(MTI)