Schmidt Gábor közleménye szerint a török és szír migránsok szerb-magyar határon való átjutását, majd továbbszállítását a szerb és a két magyar határrendész szervezte meg.
Ők gondoskodtak a menet közbeni problémák megoldásáról, a mobilkártyák feltöltéséről, adott esetben tolmácsot szereztek, de a szállítást végző sofőröket is ők irányították a megfelelő helyszínekre. Nekik jelezték továbbá társaik, ha bármilyen akadály felmerült útközben, így másik felvezető járművet is intéztek, amikor útközben lerobbantak.
A szóvivő tájékoztatása szerint a hat vádlott 2013 januárjában és februárjában mintegy húsz migránsnak nyújtott segítséget ahhoz, hogy Ausztriába jussanak.
A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség az államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a hat emberrel szemben.
A vádlottak terhére rótt bűncselekményt a törvény hét és fél évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.
A vádlottak az eljárás korábbi szakaszában előzetes letartóztatásban voltak, jelenleg valamennyien szabadlábon védekeznek, ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság fog ítéletet hozni.
(MTI)