Novák Előd a párt kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott csütörtök esti megemlékezésén és demonstrációján közölte: azt kérik, hogy hozzák nyilvánosságra mind a nyolcvan pályaművet, amelyet “a vaskefeemlékmű” helyére terveztek, és vigyék a szoborparkba a jelenlegit. Jelezte, hogy írásbeli kérdésben Orbán Viktor kormányfő álláspontját is kikéri az ügyben.
A Jobbik alelnöke szerint nem lehet méltó az emlékezés addig, amíg nem lesz nyilvános az állambiztonsági múlt, nincs elszámoltatás és nem rendezik a “kommunista luxusnyugdíjak” helyzetét. Azt is követelte, hogy zárják ki a közéletből az előző rendszer vezetőit.
A rendezvényen Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi önkormányzati képviselője azt tette szóvá, hogy noha Tarlós István főpolgármester is szót emelt az ’56-es emlékmű ellen, az még mindig a helyén van. Bírálta, hogy 2006-ban senki nem kérdezte meg az embereket, hogy milyen emlékművet szeretnének, s a ma is élő hősök jogos követelésének tartotta, hogy cseréljék le a jelenlegi alkotást.
Murányi Levente 1956-os szabadságharcos, az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója személyes hangvételű beszédben idézte fel a kommunizmus történetét, amely szavai szerint véres alapokra épült. Úgy értékelt: a valódi rendszerváltást a Jobbiknak kell megvalósítani, számonkéréssel és elszámoltatással.
A rendezvényen mintegy százan vettek részt, közülük többen magyar, illetve jobbikos zászlókkal érkeztek, egy kisebb csoport pedig az Új Magyar Gárda egyenruháját viselte. Az emlékezők mécseseket gyújtottak az emlékművet alkotó rudak tövében.
(FOTÓ)
(MTI)