A közlemény szerint a beteget az eset körülményeihez képest a lehető legrövidebb időn belül a mentő – a korábbi sajtóhírekkel ellentétben – egyenesen az őt ellátó intézménybe vitte. Az életét azonban nem tudták megmenteni.
Azt írták: a jövőben a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat az eddiginél szorosabb együttműködést alakít ki a betegek ellátásáért, a mentőszolgálat pedig felajánlotta, hogy a gyorsabb információáramláshoz tetra rádiókat biztosít a kórházaknak.
A központi ágynyilvántartó rendszerbe telefonon beérkező adatokat a jövőben az egészségügyi szolgáltatóknak utólag írásban is meg kell erősíteni és amennyiben az intézmény nem tud beteget fogadni, azt indokolni szükséges. Ennek a jelenleg is meglévő szabályrendszerét további részletszabályok kialakításával egészíti ki az államtitkárság – tudatták.
Felidézték: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár március 24-i sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálat célja annak felderítése volt, hogy megfelelő volt-e az adott esetben, illetve megfelelő-e általában véve a kórházak és a mentőszolgálat együttműködése, illetve szükség van-e annak javításához jogszabály-módosításra.
A Népszabadság korábban arról számolt be, hogy egy 37 éves nő rosszulléte után négy órával került a műtőasztalra. A napilap szerint nő az utcán összeesett, a stroke-gyanús beteghez a XII. kerületbe riasztották a mentőket, akiket a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyelete a Szent János Kórházba irányított. Az a kórház azonban korábban lemondta az intenzív ellátást igénylő betegek fogadását, ezért a nőt a helyettesítő Szent Margit Kórházba vitték, ahol az ügyeletes orvos neurológus szakorvos hiányában nem akarta átvenni, majd a Szent Imre jelezte, ebben az esetben mégis fogadja a beteget. Időközben a nő keringése leállt, nem volt szállítható állapotban, újra kellett éleszteni, végül a Szent Margitban műtötték meg, ám elhunyt.
(MTI)