Egyre terjed az a nézet a magyar közvéleményben, hogy az állam a rendőrséget, az adóhatóságot és más országos szerveket sok esetben pénzbehajtóként alkalmazza. Aki így vélekedik, az alábbi esetet olvasva egész biztosan nem fogja megváltoztatni a véleményét.

Panaszosunk kamionsofőrként dolgozik. Aznap, amikor kálváriája kezdődött, az egyik teherautó kigyulladása miatt másik autóval fuvarozott, nem a megszokott gépjárművel. Így fordulhatott elő, hogy amikor Nagykállónál a NAV megállította, kiderült, hogy nincsenek nála az úgynevezett “tevékenység igazoló lapok”.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Mint elmondta, a NAV munkatársai a legcsekélyebb megértést sem mutatták. Nem voltak hajlandóak megvárni, amíg ő telefonál a főnökének, akinél pedig a lapok másolatai ott voltak. “Szívességük” abban merült ki, hogy közölték, panaszosunk büntetési ügyét a lakhelyén illetékes igazgatósághoz, Debrecenbe utalják. Hogy ezt mennyiben tartották be, az alábbiakból kiderül.

Panaszosunk várta, hogy értesítést kap majd a Hajdú-Bihar Megyei Adóigazgatóságtól, ahol meghallgatják őt is, mit tud elmondani az ügyben. Ehelyett azonban egy csekk érkezett 400.000 forintos büntetéssel, Nyíregyházáról.

A kamionsofőr természetesen megfellebbezte az eljárást, de elutasították, így az ügy bíróságra került. Panaszosunk elmondása szerint érzékelhető volt a tárgyalás során, hogy a bírónő is tisztában van vele, semmiféle csalási szándék nem vezérelte a sofőrt, és túlságosan szigorú büntetést rótt ki rá az adóhatóság, ám így sem hozott (nem hozhatott?) enyhítő döntést.

– Nehogy már egy egyszerű kamionsofőr nyerjen a magasságos NAV ellen! – sóhajtott fel panaszosunk, aki hozzátette, egy tolvajnak, rablónak, gyilkosnak is van hozzá joga, hogy védekezhessen a hatóság előtt, és elmondhassa a saját verzióját az ügyről, de ez a lehetőség számára nem adatott meg. Világéletében még csak egy parkolási bírság sem terhelte a lelkiismeretét, becsületes adófizető állampolgárként élte az életét, most pedig azzal kellett szembesülnie, hogy már félmillió forinttal tartozik az államnak, mert az adóhatóság kiszállási díját és a bírósági eljárás illetékét is ráterhelték.

Elmondása szerint nem egy olyan esetről hallott már, amikor eljárást indítottak ugyan egy-egy sofőr ellen, akinél nem voltak meg a kért dokumentumok, de ezek utólagos bemutatása után az ügyeket lényegesen kisebb bírsággal zárták le.

Összehasonlításként elmondta: hasonlóan járt német kollégáját 140 euróra büntették meg, pedig hatszor annyit keres, mint egy magyarországi sofőr.

Egy egyszerű civil ellenőrzésnél is az intézkedő hatóság a helyszínen lekéri az adott személyről, gépjárműről az adatokat, ha véletlen nincs nála valamilyen okmány, és ha semmilyen eljárás nincs ellene folyamatban, akkor aszerint döntenek a bírságról. Emberek vagyunk, hibázhatunk. Ez ugyan nincs belefoglalva egyik jogszabályba sem, de épp azért kellene a hatóságnak is eszerint mérlegelnie, hiszen ők is emberek.

Bogdán Szabolcs – szebbjovo.hu

Fotó: hungarocamion.hu