Az EU-országok külügyminiszterei a Szíria elleni, olajiparral kapcsolatos szankciók enyhítéséről döntöttek hétfőn Luxembourgban.

A lépés az indoklás szerint a civil lakosság érdekeit szolgálja, és az ellenzék támogatását célozza.

A döntés értelmében az uniós tagállamok illetékes hatóságai a jövőben – egész pontosan június elsejétől – engedélyezhetik szíriai eredetű olaj és olajszármazékok importját, olaj- és gázipari technológia exportját Szíriába, ezen két előbbi kategóriához kapcsolódóan a pénzügyi és biztosítási ügyleteket, valamint beruházások eszközlését a szíriai olajiparba.

Mielőtt az ilyen tranzakciókat engedélyeznék, az uniós országok hatóságai a hétfői luxembourgi közlemény értelmében konzultálni fognak a szíriai ellenzéki erőkkel annak biztosítása végett, hogy az ügyletek ne szolgálják a damaszkuszi rezsim elleni szankciók megkerülését, különösképpen azoknak a szankcióknak a kijátszását, amelyekkel az erőszakos elnyomásban részes személyek vagyonára zárlatot rendeltek el.

A szíriai eredetű olaj és olajszármazékok importjára 2011 szeptemberében mondtak ki uniós tilalmat.

Arról most nem döntöttek az EU-országok külügyminiszterei, hogy – eleget téve a brit és a francia nyomásnak – feloldják-e a Szíriába irányuló fegyverszállítás tilalmát. Ez a szankciós intézkedés május 31-ig van érvényben, és meghosszabbításához konszenzusra van szükség a tagállamok közt.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben találkozott John Kerry amerikai külügyminiszterrel, aki kedden részt vesz a NATO-országok külügyminisztereinek tanácskozásán az atlanti szövetség központjában. A megbeszélés után Barroso bejelentette, hogy az EU átfogó segélyintézkedéseket kíván hozni a Szíriából eddig elmenekült, mintegy 1,3 millió ember helyzetének enyhítése érdekében.

Kerry a Barrosóval közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Szíriában tárgyalásos rendezésre kell törekedni, ami véget vetne a további pusztításnak, menekültáradatnak, valamint a vegyi fegyverek bevetése veszélyének.

MTI – szebbjovo.hu

1366663620