Balczó Zoltán szerint az európai parlamenti (EP-) választás fontos tétje, hogy az “Európai Egyesült Államok” vagy a “Nemzetek Európája” elképzelés valósul meg. A jobbikos politikus ezt keddi veszprémi sajtótájékoztatóján jelentette ki.

A Jobbik EP-képviselőjelöltje közölte: az új Európai Parlament összetétele dönti el, hogy Európa továbbmegy-e azon az úton, amelyet röviden úgy lehet összefoglalni, az Európai Egyesült Államok kiépítése. Hozzátette: ez azt jelentené, hogy az Európai Unió egy központból irányítaná 500 millió ember életét, arra törekedve, hogy az államok feladják önrendelkezésüket.

A másik lehetőség az, hogy ha a Jobbikhoz hasonló euroszkeptikus pártok megerősödnek, akkor megvalósulhat a”Nemzetek Európája”, amely szintén az európai államok együttműködésére épít, csak sokkal kisebb mértékben kívánja lényeges kérdésekben a teljes döntési jogosultságot Brüsszelnek átadni – jelezte Balczó Zoltán.

Választási programjukról elmondta, hogy a Jobbik fontos célnak tartaná a csatlakozási szerződés felülvizsgálatát, amire népszavazási kezdeményezést is tettek. Véleménye szerint ugyanis a szerződés sok tekintetben diszkriminálja Magyarországot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy pártja aktuális programjában az Európai Unióból való kilépés nem szerepel.

A politikus kitért arra is, hogy komoly belpolitikai tétje van a választásnak. Utalva a jelenlegi közvélemény-kutatási adatokra, kiemelte: a Jobbik kerülhet a második helyre.

Véleménye szerint létrejött “egy teljes nagykoalíció”, amelynek az a célja, hogy a Jobbikot háttérbe szorítsa. Ennek oka pedig a politikus szerint pártja 20 százalék feletti eredménye az országgyűlési választáson.

(MTI)