A Népújság hétfői számában közölt beszámoló szerint a marosvásárhelyi megemlékezés a város katolikus temetőjében álló emlékműnél kezdődött, majd a visszavonulást idéző gyalogtúrát követően Nyárádszentmártonban folytatódott. A szakadó esőben mintegy húszan tették meg a Székelysárd és Nyárádszentmárton közötti tíz kilométeres távot, köztük a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport tagjai, akik korabeli katonai egyenruhában meneteltek.

A csíkfalvi önkormányzat és a nyárádszentmártoni unitárius egyházközség által szervezett megemlékezésen Kiss Sándor unitárius lelkész kijelentette, azokról az eseményekről is meg kell emlékezni, „amikor fegyver helyett szeretteink kezét szerettük volna fogni, amikor olyan ügyért szenvedtünk, amelyhez semmi közünk nem volt” – idézte a lelkész szavait a Krónika című napilap.

Kézdivásárhelyről a Hatvannégy Vár­megye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezett 24 kilométeres gyalogtúrát Katrosába, az 1943 januárjában elesett magyar honvédek emlékére – számolt be a Háromszék című napilap. A Kovászna és Hargita megye határvidékén fekvő Bellő-keresztnél tartott megemlékezésen Tóth Bálint, a HVIM erdélyi szóvivője bírálta azokat, akik az autonómiaharcot hangoztatják, de a magyarság meglévő jogaival sem élnek.

1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg ellentámadása a Don-kanyarban, amelynek következtében a kétszázezres 2. magyar hadsereg nagyon súlyos veszteségeket szenvedett. Pontos adatok ma sem állnak rendelkezésre. A 2. magyar hadsereg egyes források szerint legalább 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer embert veszített.
(MTI)