Az eMagyar Birodalom továbbra is virágzik. Határait nem fenyegeti külső veszély, annak ellenére sem, hogy az Északi-tengertől a nyugat ukrajnai régiókig tart. Vannak országok, melyekkel kiegyezett eMagyarország a megszállást illetően (eHollandia, eNémetország), míg másokat eltörölt az eVilág színéről (eAusztria).

Az eMagyar Birodalom

Az eMagyar Birodalom

Mindez az eRepublik nevű játékban valósult meg. Műfaját tekintve ez egy „szociostratégiai játék”, különlegessége abból áll, hogy a játékban található államok polgárai általában a való életben is ott élnek. Tehát az eMagyar Birodalomban magyarok, eHorvátországban horvátok, eChilében chileiek játszanak, és így tovább.

Politika, diktatúra, megszállás

Ennek köszönhetően létezik a nemzetközi politika, hiszen a magyar államnak is vannak szövetségesei, barátai, akikkel kapcsolatban van, emellett nagyköveti rendszerrel is rendelkezik, a minél jobb kapcsolattartás érdekében.

eMagyarország államformája demokrácia. Elnökválasztás minden hónap ötödikén zajlik, melyen öt induló vehet részt. Akárcsak a való életben, itt is el kell nyerni az emberek és pártok támogatását – ehhez meg kell ismertetni magunkat a közvéleménnyel, például újságcikkeken keresztül -, hiszen az előbbiek szavaznak, míg az utóbbiak biztosítják az indulás lehetőségét. Majd’ egy tucat párt létezik a birodalomban, amik alapvetően három csoportba sorolhatóak.

Létezik a revizionista irányzat, mely egész Magyarország – közkeletű nevén Nagy-Magyarország – területi egységét kívánja visszaállítani a játékon belül. Történelmi érdekesség, hogy a játék hétéves pályafutása alatt minden elszakított régiót sikerült visszafoglalni – Felvidék, Erdély stb -, ám egyszerre mindet sosem.

A másik oldal az úgynevezett „technokrata” szemlélet, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindig a játék szabályaihoz, aktuális nemzetközi helyzethez alkalmazkodva, maximalizálni eMagyarország számára a legnagyobb hasznot. Ez megnyilvánul mind stratégiai, mind taktikai, mind gazdasági szempontból.

Míg a harmadik tömb a jobboldal, amely amolyan egyvelege a fent említett kettőnek.

Évekkel ezelőtt létezett a baloldal is, ám ez érdeklődés és vezéregyéniség hiánya okán megszűnt. Megjegyzem, hogy néhány hete megpróbál újraszerveződni az utóbbi, meglátjuk, mekkora sikerrel.

A márciusi választás eredménye

A márciusi választás eredménye

Ugyanakkor nemrégiben a fejlesztők új frissítést adtak hozzá a játékhoz, melynek köszönhetően már diktatúrákat is ki lehet alakítani. Néhány szomszédunknál már meg is döntötték a kormányt az ellenzékiek – pl: eRománia, eSzlovénia, eNémetország. Ellenben, eSzlovákiában például magyar diktatúra van.

A nemzetközi helyzet nem fokozódik

Hivatalosan jelenleg egy szövetséghez sem tartozik eMagyarország, bár Asteria-pártinak számít a nemzetközi politikában. A sors iróniája, hogy jelenleg kvázi hivatalosan ez az egyetlen létező szövetség – illetve ennek vannak “kisebb fiókszövetségei” -, az ellenoldalon a többi felbomlott, bár korábbi tagjai továbbra is összetartanak.

eMagyarországnak természetesen vannak ellenségei és barátai is, ahogy azt korábban említettem. Előbbiek köre hol bővül, hol csökken, hiszen Budapest legutóbbi ostroma során olyan szövetségeseink harcoltak ellenünk, mint eArgentína, ellenben eSzerbia szokásához híven kitartott mellettünk – ezt az úgynevezett SerHun-nak nevezik, aminek történelmi okai vannak, melyek kifejtése túl hosszú lenne, ám egy e-egyetemi előadáson ezt is megtudhatjátok.

A belpolitikát ugyanakkor jól jellemzi, hogy a fent említett országok esetében nincs konszenzus. Ahogyan sok minden másban sem. Ezért is izgalmas.

Mi lehetsz, ha „nagy” leszel?

Az eMagyar Birodalom kiterjedésének köszönhetően, pillanatnyilag az összes játékban fellelhető nyersanyaggal rendelkezik az ország, ezért az ipara stabil. Annyira az, hogy külön Bevándorlási Hivatal működik, annak érdekében, hogy ne szivároghassanak be tömegesen a külföldiek, és ennek hála ne dönthessék meg az aktuális kormányt. Előbbinek köszönhetően mind a három iparág megtalálható hazánk területén, ezért a leggazdaságosabb módon lehet megtermelni a szükséges javakat, mind az egyéni, mind a közösségi felhasználás céljából.

Az öt legtöbb szavazatot kapott magyar cikk, az elmúlt napokból

Az öt legtöbb szavazatot kapott magyar cikk, az elmúlt napokból

Nemzetközi játékról lévén szó, a kapcsolattartás fontos szerephez jut. Legnépszerűbb változata az újságírás. Minden polgár indíthat saját újságot, amiben rengeteg mindenről írhat. Politikai lapot írnál? Interjúkat készítenél? Ismertetőket, elemzéseket, fordításokat? Vagy éppen spanyol nyelven szeretnél cikket készíteni? Nos, mindre van lehetőség, valódi, nemzetközi barátok is szerezhetőek így.

A játék legfelkapottabb része a háború. Az eRepublik kialakításának köszönhetően mindenki potenciális katona, viszont nem kötelező harcolni. Lehetsz a csata hőse, katonai parancsnok, ellátó tiszt, vagy akár nemzetközi zsoldos is. Mindez csak rajtad áll.

A márciusban megválasztott elnök úr szavaival búcsúzom: „Csináljunk egy jó értelemben vett, emlékezetes hónapot!”

szebbjovo.hu