Takarítják a köztereket, segítik a rendőrség munkáját, támogatják a rászorulókat – dióhéjban így lehetne jellemezni az ESEK csoport (Esti Séták az Egészséges Környezetért) tevékenységét, melynek tagjai idestova másfél éve szorgoskodnak Debrecen közbiztonságáért, tisztaságáért. Az önkéntesekből álló csoport vezetőjét, Hirsch Rudolfot kérdeztük az ESEK múltjáról, sikereiről, és terveikről.

 Tibi-Lajos-Rudi

Társaival együtt közel másfél éve járják a város közbiztonság és tisztaság szempontjából problémás területeit. Ez a kezdeményezés egy elhanyagolt játszótér takarításával kezdődött egy édesanya panaszát meghallva. Ki és miért döntött úgy, hogy foglalkozzanak az ilyen jellegű problémákkal?

Ágoston Tibor képviselő úrtól jött az ötlet, hogy ha már a városvezetés és az illetékes szervek nem fordítanak kellő figyelmet Debrecen egyes köztereire, akkor mi, civilek tegyünk azért, hogy környezetünk tisztább és élhetőbb legyen. Felháborítónak éreztük, hogy egyes játszótereken használt óvszertől és fecskendőtől kezdve cigarettacsikkeken keresztül az emberi ürülékig mindenféle hulladékot hátrahagytak az ott éjszakánként randalírozók, így megtisztítottuk ezeket a területeket, majd folyamatosan felügyeltük a rendet és a tisztaságot, valamint karbantartási munkálatokat is végeztünk.

 

Petőfi tér3

Erzsébet-Barna utca játszótér

Milyen gyakorisággal rendezik meg a sétákat?

Átlagosan hetente két alkalommal járjuk a köztereket a belvárosban és közvetlen lakókörnyezetünkben, az Epreskertben. Mivel azonban a tevékenységünk és sikerünk híre eljutott a város egyéb pontjaira is, már az Újkertből és a Tócóskertből is jelezték az ott élők, hogy ezeken a városrészeken is szükség lenne önkéntesekből álló csoportunkra a rend, a biztonság és a tiszta környezet megteremtése céljából. Így a továbbiakban sétáinkat a lehetőségeinkhez mérten szeretnék kiterjeszteni ezekre a területekre is.

Kik az ESEK tagjai, és jelenleg hányan vannak a csoportban?

Tagjaink között van Ágoston Tibor önkormányzati képviselő úr, Sándor Lajos, az Új Magyar Gárda megyei kapitánya, több jobbikos szimpatizáns és gárdista is, de sok civil is csatlakozott hozzánk. Jelenleg húsz főt számlál a csapatunk, ám várunk magunk közé minden segíteni vágyó polgártársunkat.

 

Erzsébet utcai játszótér

 

Milyen eredményeket értek el, mit tett a csoport az elmúlt másfél évben?

Sikerült elérnünk, hogy egyes játszótereket éjszakára bezárjanak, így az ottani randalírozás, szemetelés és tiltott kéjelgés nem valósulhat meg. Nagy örömmel tapasztaltuk azt is, hogy a korábban a köztereken szemetelő ifjúság egyszer csak beállt közénk, és ők maguk is segítettek a hulladékokat eltávolítani a parkokból. Lepleztünk le drogeladást, nagy értékű, elveszített poggyászt juttattunk vissza a tulajdonosához, és persze folyamatosan takarítjuk és karbantartjuk a játszótereket, parkokat. Támogatunk hajléktalanokat is, mentettünk meg fagyhaláltól embereket, valamint havonta élelmiszert szállítunk Székelyhídra az ottani árva gyermekek megsegítésére, tehát tevékenységünk igen sokrétűvé vált.

 

Jászai Mari játszótér3

 

Milyen az együttműködésük a rendőrséggel és a polgárőrséggel? Tapasztalataik szerint a hivatalos rendfenntartó szervek segítségként értékelik az Önök munkáját?

A rendőrséggel jó a kapcsolatunk, ám azt még szeretnénk elérni, hogy a bejelentéseinkre gyorsabban reagáljanak. Több alkalommal sikerült már rendőrkézre adni bűncselekményt elkövetőket, prostituáltakat és futtatóikat is. A polgárőrséggel sajnos nem sikerült kiépíteni semmilyen kapcsolatot, annak ellenére sem, hogy Ágoston Tibor képviselő úr felajánlotta a segítségünket.

Nemrégiben sikerült megakadályozniuk egy rablást is. Kérem, mesélje el, hogy mi történt.

Csoportunk egyik tagja, G. Tamás észlelte az Újkertben, hogy egy cigány származású fiatalember egy idős nénitől erőszakkal vette el a táskáját. Ő azonnal értesítette a rendőrséget, így az elkövetőt sikerült elfogni.

Milyen terveik vannak a továbbiakban?

Terveink között szerepel, hogy minél több helyen meg tudjunk jelenni a városban, és minél hatékonyabban a segítségére tudjunk lenni a városunkban élőknek. A későbbiekben mozgalommá szeretnénk alakulni, ezért szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk. Várjuk tehát továbbra is újabb segíteni vágyók jelentkezését!

szebbjovo.hu