“A halálbüntetés visszaállításának ötlete, amelyet Orbán (Viktor) miniszterelnök vetett fel, összeegyeztethetetlen Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel és ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Európa jelent” – húzta alá közleményében Muiznieks.
A lett politikus a kormány által a migrációról kezdeményezett nemzeti konzultációra is reagált. Úgy vélte, az újabb megnyilvánulása annak, hogy a magyar kormány negatívan áll az emberi jogokhoz.
“A nyilvános konzultáció fontos eszköz a demokratikus társadalmakban, ám a Magyarországon elindított konzultáció tartalma elfogadhatatlan. Intoleranciát szít a migránsokkal szemben, akiket a magyar társadalomra leselkedő veszélyforrásként fest le” – hangoztatta közleményében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet emberi jogi biztosa.
Muiznieks emlékeztet, hogy tavalyi jelentésében is aggodalmának adott hangot a migránsok magyarországi helyzetével kapcsolatban, s amiatt, hogy a politikai közbeszéd hangvétele megbélyegzi őket.
Közleménye végén az ombudsman arra kérte a kormányt, hogy fogadja meg az általa megfogalmazott ajánlásokat, s a migráció kérdésében az emberi jogokat jobban középpontba állító megközelítést alkalmazzon.
Orbán Viktor kedden Pécsett beszélt az egyik kaposvári dohányboltban történt gyilkossággal összefüggésben arról, hogy a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani.
(MTI)