A Földközi-tenger déli partján fekvő országokban az utóbbi időben számottevően romlott a biztonsági helyzet. Líbiában nyílt hatalmi harc dúl – időnként fegyverek tényleges bevetésével – a mérsékelt erők és az iszlámista radikálisok között, ám a minapi véres tuniszi merénylet arra utal, hogy a térségben általános jellemzővé vált az instabilitás.
Federica Mogherini szóvivője időközben közölte, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Iránról, az iszlám köztársaság atomprogramjáról, illetve az arról folytatott tárgyalások állásáról kíván egyeztetni a brüsszeli csúcs alkalmából Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande fancia államfővel és David Cameron brit miniszterelnökkel tartandó különtalálkozóján.
A mostani brüsszeli EU-csúcs tehát úgy is jellemezhető, mint a “különtalálkozók találkozója”, hiszen az első munkanap után péntek hajnalba nyúlt különmegbeszélést tartottak Görögország pénzügyi helyzetéről Merkel, Hollande, továbbá uniós intézmények vezetői, valamint Alekszisz Ciprasz görög kormányfő részvételével.
(MTI)