Erről a soros EU-elnök Szlovákia kormányfője a Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt.
Robert Fico elmondta: nagyon őszinte véleménycserét folytattak az unió helyzetéről, és mindannyian egyetértettek abban, hogy az EU projektjének megvalósítása során “nem lehet hátramenetbe kapcsolni”, és abban is, hogy csak az unió az, ami biztosíthatja az európai lakosság számára a prosperitást és a biztonságot.
A szlovák kormányfő szerint a pozsonyi csúcstalálkozó – amelyen mint mondta “rossz dolgokkal is szembe kellett nézni” – egyik hozadéka az volt, hogy rámutatott a 27 uniós tagország azon akaratára, hogy folytatni kívánják az uniós projektet.
“Kimondtuk, hogy ennél jobb nincs” – fogalmazott Fico.
A sajtótájékoztatón Donald Tusk a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozó egyik fő kérdése – a hol van és merre halad az unió – kapcsán azt mondta: ki kell küszöbölni az unióban eddig elkövetett hibákat, és az európai 27 állam jövőjére kell tekinteni.
“Ha előre akarjuk mozdítani Európát, nem lehet úgy folytatni, ahogy eddig” – mondta Tusk.
Rámutatott: az Európai Unió “előremozdításának” céljából megegyezés született az úgynevezett pozsonyi útitervről, amely azokat a célokat tartalmazza, amelyeket az EU az elkövetkező hónapokban el akar érni. A konkrét célokat ismertetve kifejtette: be kell biztosítani a schengeni és külső határok teljes védelmét, ezzel összefüggésben folytatni kell az együttműködést Törökországgal és a Nyugat-Balkán országaival, illetve minden segítséget meg kell adni a tagországoknak belső biztonságuk megőrzéséhez.
Donald Tusk a tagországok biztonsága kapcsán leszögezte: a külső határok védelmének fontossága egyértelmű, nem szabad hagyni, hogy megismétlődjön a 2015-ben a migráció miatt elszabadult káosz.
“Az emberek biztosak akarnak lenni abban, hogy képesek vagyunk megújítani a határok védelmét” – mutatott rá az ET elnöke. Megjegyezte: a találkozón az is nyilvánvalóvá vált, hogy ezzel összefüggésben minden uniós tagország támogatni fogja Bulgáriát határai védelmében.
Jean-Claude Juncker a bolgár-török határ védelmének szükségessége kapcsán elmondta, az unió erre a célra 108 millió eurós összeget különített el, amelyet jövőre újabb 116 millióval egészítenek ki.
“Nem hagyjuk magára Bulgáriát” – jegyezte meg Juncker.
(MTI)