A szlovák kormányfő erről a visegrádi négyek álláspontjának erőteljes megfogalmazásával kapcsolatos kérdésre válaszolva beszélt.
Robert Fico elmondta: a visegrádi együttműködés egyedülálló, mély értékekkel rendelkező és nagyon fontos viszony, amelyet tovább akarnak bővíteni. Hozzátette: ugyanakkor téved, aki azt hiszi, hogy céljuk lenne az európai intézmények meggyengítése és a tagországok pozíciójának minden áron való erősítése.
“Egyensúlynak kell lennie az uniós intézmények és az egyes tagországok között, egyik fél sem dominálhat” – szögezte le a szlovák kormányfő.
Juncker és Fico egyeztetésének fő témái a migráció kérdése, a szeptemberi uniós csúcs valamint a Brexit kérdése voltak.
Jean-Claude Juncker a sajtótájékoztatón a migrációs kérdésekkel kapcsolatos tagállami álláspontok közelítését ígérte. “A migrációval összefüggő kérdésekben igyekezni fogjuk csökkenteni a távolságot az egyes tagországok érzékenységi szintje között” – fogalmazott.
Megjegyezte: meggyőződése, hogy a migránskvóták kapcsán Szlovákia nem akar háborúzni az EB-vel. Hozzátette: egyetértettek abban, hogy a migráció kezelésével összefüggésben elkerülhetetlen a külső határok megerősítése.
Robert Fico kijelentette, nincs száz százalékos egyetértés a migráció kérdésében, Pozsony úgy véli, hogy Brüsszelnek nagyobb rugalmasságot kellene gyakorolnia a tagországok megoldási elképzelései iránt, s a megállapodásokat gyorsabban kellene átültetni a gyakorlatba.
A szeptember 16-ra kitűzött pozsonyi uniós csúcstalálkozó kapcsán a szlovák kormányfő rámutatott: azt nem az unióból való kiválásról (Brexit) rendezett brit népszavazás eredménye miatt hívták össze, hanem azért, hogy ott konkrét elképzelések fogalmazódjanak meg arról, milyen irányba kell haladnia a jövőben Európának.
A kérdése kapcsán Juncker és Fico elmondták: egyetértettek abban, hogy a Nagy Britannia EU-ból való távozásáról folytatandó tárgyalások nem kezdődhetnek meg addig, amíg a britek hivatalosan be nem jelentik kilépési szándékukat.
(MTI)