A válság során számtalan bank sodródott csődközelbe, a kormányok pedig inkább mentőövet dobtak nekik, semmint hogy megkockáztassák a pénzintézetek felszámolását. Az Európai Bizottság az ilyen helyzetek elkerülése érdekében áll elő új jogszabálytervezetekkel, amelynek célja a nemzeti pénzügyi felügyeletek hatékonyságának növelése – írja a The Wall Street Journal.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a felügyeletek elvárhatják a bankoktól, hogy készítsenek válság tervet, ezen kívül a hatóságok kikényszeríthetik a pénzintézetek eszközeinek értékesítését, illetve leválthatják a cégek vezetőit. Michel Barnier, az EU pénzügyi szabályozásáért felelős biztosa úgy nyilatkozott: a bankoknak a jövőben is nehézségekkel kell szembenézniük, sőt, csődbe is mehetnek. A cél az, hogy a pénzintézetek csődje ne döntse össze az egész pénzügyi rendszert, illetve, hogy ne kelljen az adófizetők pénzéből megmenteni a bankokat.

A Bizottság javaslata szerint nemzeti bankmentő alapok hálózatát hoznák létre, amelyeket a bankoktól beszedett adókból finanszíroznának és amelyeket a bajba jutott pénzintézetek megsegítésére használnának.

Forrás: VG.hu