Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Jobbik számára csak a kvóta- és a visszatoloncolásmentes Magyarország teljesen biztonságos, az erre vonatkozó garanciák tömegét azonban még nem látják a nemzetközi és a belpolitikai térben.
Megjegyezte: bízik abban, hogy nincs semmilyen háttéralku Törökországgal, Magyarország pedig mentes maradhat mindenféle kötelező betelepítési mechanizmustól.
Arra kérte a kormányt, hogy folytassa le az erről szóló országos népszavazást, s annak kérdését terjessze ki a visszatoloncolásokra is. Emellett a Jobbik alaptörvényt módosító javaslatának elfogadását szorgalmazta annak érdekében, hogy ne lehessenek jogi aggályok.
Z. Kárpát Dániel kiemelte azt is: nem tartja elfogadhatónak a “harcos retorikát”, ha Magyarországon – akár csak ideiglenes jelleggel – befogadó állomások épülnek.
A Jobbik alelnökét kérdezték a hétfő esti kommunikációról is. Azt felelte: a sajtó munkatársai nehéz helyzetbe kerülnek, amikor akár a kormányszóvivő fogalmaz homályosan, akár a külföldi és hazai híradások nem teljesen felelnek meg a valóságnak és ezt kényszerülnek átvenni a gyorsaságra tekintettel. Értékelése szerint a kormány célja az volt, hogy megelőzze a legutóbbi EU-csúcs utáni helyzetet, amikor hosszas vita volt arról, mit is szentesített Magyarország.
(MTI)