23:30 Lendvai Ildikó szerint nem Károlyi Mihály tehet a trianoni tragédiánkról, mire Szávay István megkérdezte tőle: “-Hát, ki más?” Válasz természetesen nem érkezett.

23:25 Gaudi-Nagy Tamás kiemeli Trianon fontosságát, megemlíti a várpalotai Trianon Múzeumot: “milyen jó lenne, ha Budapesten is lenne egy ilyen múzeum!” “A legmagasabb szintű önrendelkezési jogot kell elérnünk határon túli testvéreink részére.”

23:19 Szávay István, a Jobbik képviselőjelöltje közli, hogy nincs módosító indítványuk a törvényjavaslathoz, azonban egy kiegészítést tennének: az oktatásba, a tananyagba is bele kell venni Trianont, hiszen ez a magyarság legnagyobb tragédiája. Szávay kéri a kormánypárti képviselőket, fontolják meg, hogy belevegyék a javaslatukba a jobbikos indítványt.

23:16 Schiffer nem bírta ki, hogy ne szóljon hozzá: május 9-e ne kerüljön az Országház falai közé, hiszen az egy embertelen rezsim bukása is egyben.

23:15 Lenhardt Balázs Hillerhez intéz beszédet. Történelmi leckét ad az oktatási miniszternek, aki ezek szerint nem tudta, hogy május 9-én Magyarország legyőzését is ünnepelhetné, ugyanis a vesztes oldalon álltunk a háborúban.

23:06 Hiller szerint a Nemzeti Összetartozásról szóló emléknapot (június 4-e) össze kellene kötni május 9-ével, az Európa nappal, mert az az igazi nemzeti összetartozás.

23:00 órakor a “helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat” vitája lezárva. Most a “Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényjavaslat” vitája következik. Elsőként Hiller István -aki még oktatási és kulturális miniszter- szólal fel.

22:37 Szilágyi György (Jobbik) felszólalására 8 fideszes képviselő figyel csak, a többiek újságot olvasnak, a laptopjukkal bíbelődnek. Szilágyi azért keményen osztja a narancsosokat és Orbán beszédét. Szilágyi volt ellenfele Riz Levente (a XVII. kerület álláshalmozó polgármester és képviselője) viszont már letette a laptopját és merengeni kezdett.

22:35 Sneider is Bánki szavaira reagál, azt javasolja, hogy akkor inkább ne is legyenek nevek a szavazólapon, csak pártlogók.

22:32 Szávay István (Jobbik) felhívja Bánki Erik figyelmét, -aki szerint mindegy-, hogy egyáltalán nem mindegy milyen színekben indul a jelölt. Pintér László képviselő kisgazdaként 2 és fél %-ot ért el, majd amikor fideszes színekben indult, rögtön 50% feletti eredményt hozott.

22:30 Kósa Lajos (Fidesz) reagál Sneider Tamás felszólalására.

22:27 Létszámban vezet a Jobbik! LMP – 4 fő, MSZP – 7 fő Fidesz – 30 fő, Jobbik – 34 fő.

22:20 A kistelepüléseknél kimondottan etikátlan lenne ez az aránytalan létszámcsökkentés. Véleménye szerint minél több képviselő legyen bent az önkormányzatokban. A megyékben és a nagyobb városokban természetesen csökkenteni kell a létszámot. A kistelepüléseken az önkormányzati képviselők anyagi juttatása lényegesen alacsonyabb, mint a nagyovárosokban, valamint az önkormányzati törvényben maximalizálni lehetne a tiszteletdíjukat.

22:17 Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke szól a képviselőkhöz. Kissé ironizál, de a késői órában is mosolyt csal a képviselők arcára. Az egri képviselők számát hasonlítja a Heves megyei képviselőkéhez. Az új javaslat szerint 16 lenne Egerben, míg a megyében 15 képviselő. Ennyit az arányosságról…

22:15 A fideszes benyújtókat józanságra inti és kéri őket, hogy ne hozzák Orbánt kellemetlen helyzetbe, hiszen néhány órával ezelőtt a leendő miniszterelnök éppen visszafogottságról beszélt.

22:12 Apáti futballra fordítja a fideszes javaslatot. Egy meccset utcahosszal megnyeri a csapat, majd a következő bajnokságra szabályban rögzítik, hogy 11 helyett 7 főből áll a csapat és bizonyos körülmények között egy gól kettőt ér.

22:05 Dr. Apáti István jobbikos honatya szólal fel. Hat és fél éven keresztül volt jegyző és aljegyző egy mintegy háromezer lakosú településen. A Jobbik módosító indítványt nyújtott be, mert a csökkentés mértékével és módjával nem tud a frakció egyetérteni. Fővárosi Közgyűlés jelenleg 66 főből áll, a Jobbik kb. 35%-os csökkentést szeretne.

22:04 Harangozó Tamás tolna megyei mszp-s képviselő kérdéseket intéz a Fidesz felé. Tolna megyében például 41-ről 15-re menne a csökkentés.

22:02 Ifj. Hegedűs Lorántné “megpróbálja lefordítani Kovács képviselőtársának”, mire is gondolt. A fideszesek persze nem teljesen értik.

22:00 Kovács befejezte. Elvileg még hat napirendi pont van.

21:58 Még mindig tart az általános vita az önkormányzatokról. Jelen pillanatban Dr. Kovács Zoltán fideszes képviselő menti a javaslatot.

21:05 Az LMP-s Karácsony Gergely is jól látja a fideszes tervet. Ha ez így lenne, jelen állás szerint minimális lenne az önkormányzatokban az ellenzék.

20:56 Ifj. Hegedűs Lorántné 15 percben reagálhat az indítványra. Az álláshalmozókról is beszél, kéri az Országgyűlést, hozzanak törvényt, melyben az álláshalmozást tiltják. Példaként említette egy vidéki város polgármesterét, aki frakcióvezető is. A Jobbik szakpolitikusa szerint az egész törvényjavaslat a pártállami rendszer újraidézését jellemzi. Az országgyűlési választások arányszámai szerint a bejutók eloszlása: 45% egyéni jelölt, 55% területi és országos listáról. Az önkormányzati választásokra vetítve: 60% egyéni 40% listás jelölt. Az új javaslat szerint így nézne ki: 75% egyéni 25% listás jelölt jutna be az önkormányzatba.

20:46 A következő napirendi pont “a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat” vitája. Angyalföld szocialista polgármestere Tóth József szólal fel. Elsőkeént azok beszélnek, akik írásban jelezték a házelnök felé.

20:41 Cser-Palkovics András ismét megpróbálja átvinni a képviselőkön a határozati javaslatulat. Elmondása szerint nem is volt lehetőségük törvényt módosítani.

20:38 Novák Előd bízik abban, hogy az ellenzéknek is lesz beleszólása a javaslatba.

20:30 Ismét Mandur László beszél a jelenleg a teremben tartózkodó 37 fős Fidesz-KDNP, 8 fős MSZP és a 35 fős Jobbik frakciónak. Két LMP-s képviselőt pedig itt felejtettek a teremben,

20:28 Pálffy István (KDNP) -újonc képviselő- is támogatja a frakciójuk nevében a javaslatot.

20:24 Mandur László a kulturális bizottság kisebbségi véleményének képviselője tájékozatja a T. Házat. Kéri a Fideszt, hogy vonják vissza a javaslatot és kezdődjenek ötpárti egyeztetések az ügyről.

20:21 A Kulturális és sajtóbizottság többségi véleményét Gulyás Dénes (Fidesz) mondja el.

20:20 Cser-Palkovics András (Fidesz) mint előterjesztő ismerteti a javaslatot.

20:19 “A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat” vitája lezárva, most “a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényben meghatározott pályázati eljárás országgyűlési ellenőrzését szolgáló eseti bizottság felállításáról szóló országgyűlési határozati javaslat” vitája következik.

20:13 Novák Előd 15 percet kapott a házelnöktől. A Jobbik alelnöke szerint ez a javaslati vita egyértelműen a Turul szoborról szól. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy az NBH-t át akarják nevezni Alkotmányvédelmi Hivatallá -AVH- Az NBH-ban csak a neve és a címere volt jó…

20:05 Az I. kerület fideszes polgármestere Nagy Gábor Tamás mesél arról, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál micsoda cenzúra van. Megmagyarázhatatlan, hogy miért nem engedik, hogy a Vérmezőn Wass Albert szobrot állítsanak.

20:02 Ismét Dr. Gaudi-Nagy Tamás emelkedett szóra. Megerősíti a Hegedűsné által elmondottakat, hogy el kell távolítani a szovjet emlékművet. Az emberek már többször kifejezték nemtetszésüket az emlékművel kapcsolatban. Sőt, akik 2006-ban megrongálták, azokat a bíróság súlyosan elmarasztalta. Emlékeztette Rogán Antalt, hogy a Nemzeti Jogvédő Szolgálat már több évvel ezelőtt javaslatot tett az V. kerületi Polgármesteri Hivatal felé az eredeti állapot visszaállítása érdekében.

19:59 Jávor Benedek szeretné ismertetni az LMP álláspontját. Ők is támogatják.

19:58 Kezdeményezni fogják a Károlyi szobor és a Szabadság téren lévő szovjet emlékmű eltávolítását és helyére az Ereklyés Országzászló visszaállítását!

19:50 Ifj. Hegedűs Lorántné visszatér a konkrét törvényjavaslatra. Az elején leszögezte, hogy a Jobbik frakciója támogatja a javaslatot. Hegedűsné sorolja az elmúlt évek alatt elkövetett verbális és fizikai támadásokat a magyarság jelképei ellen.

19:48 Kósa Lajos (Fidesz) inkább a helyi önkormányzatokra bízná a döntést.

19:46 Hegedűs Tamás (Jobbik) Lendvai szavai ellen tiltakozik, és ő is felemlegeti, hogy Magyarország legnagyobb hazaárulójának szobra itt van a Parlament mellett. “A magyarság legnagyobb tragédiája úgy látszik Önöknek nem fáj!”

19:43 Pörzse Sándor: “Erre nem tudok nem reagálni, pedig nem akartam ebbe a vitába beleszállni. Dr. Bakay Kornél egy 5. osztályosoknak szóló könyv elolvasását ajánlom a teljes MSZP frakciónak.”

19:41 Horváth szerint a XII. kerületi Turul szobor inkább egy tojóról szól, mint egy “mitológiából ismert” állatról.

19:22 Wittner Mária sem bírta már, szólásra emelkedett. Elmondta, hogy először nézzék meg az azt ’56-os “emlékművet”, amit az ’56-osok terén állítottak fel. Mint egy fűtőtest…

19:18 Erre Lendvai Ildikó próbált válaszolni, de annyira zánalmasra sikeredett, hogy ne is foglalkozzunk vele.

19:15 Horváth Csaba (MSZP) a Budapest Galériát védi, mire Szilágyi György (Jobbik) arra figyelmezteti Horváthot, hogy nem csak egy szoborról döntenek -utalva a Turul szoborra-, hanem például arról is, hogy a köztéri szobrok hogy nézzenek ki. Szilágyi emlékezteti az MSZP frakciót arra is, hogy eljön még az idő, hogy az Ereklyés Országzászló egyszer még a helyére kerül és a Parlament mellett sem fog mindig állni a Károlyi szobor.

19:03 Pokorni 2 és fél perc alatt be is fejezte. Dr. Láng Zsolt az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság nevében tájékozatja a T. Házat, hogy egyhangúan támogatták a javaslatot.

19:02 Megadta a szót Pokorni Zoltánnak, aki “A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat” előterjesztője. 20 percben beszélhet.

19:01 Lezsák Sándor lezárta “A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat” általános vitáját. A részletes vitáról holnap reggel döntenek.

18:55 Mivel Rétvári nem érti, hogy a többi párt miért nem fogdja el a javaslatukat, dr. Gaudi-Nagy próbálja nekik lépésről -lépésre elmondani. Az új javaslatból kivettek egy részt, ami a kismamákra vagy éppen a sorkatonai szolgálatot töltőkre vonatkozna. (Gaudi: …vagy éppen a sorkatonai szolgálatukat töltőkre, ami éppen nincs, de reméljük lesz!)

18:53 Ismét Rétvári magyarázza a bizonyítványukat. Erre Lamperth Mónika előveszi a tegnapi Blikket és abból olvas fel.

18:50 Lendvai Ildikó úgy gondolja, hogy Rétváriék meg fogják változtatni -legalábbis- a kismamákra vonatkozó részt a javaslatban. Lendvai is próbál humorizálni, ez nem sok képviselőnek tetszik. Lendvai felelőst akar a tévedésért.

18:48 Gúr Nándor (MSZP) is rendkívül érzéketlennek tartja a javaslatot. Tekintettel arra, hogy arra, aki köztisztviselőként dolgozik, sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak rá, mint egy olyan munkavállalóra, akire a Munka Törvénykönyve vonatkozik.

18:46 dr. Gaudi-Nagy Tamást nem nyugtatta meg Rétvári magyarázata, hiszen például a keresőképtelen kismamákat is jobban sújtja.

18:44 Továbbra is kétperces felszólalások vannak, Rétvári Bencét Lamperth Mónika követi, aki egyetért Kaufer Virággal.

18:39 Most Gúr Nándor szól hozzá a javaslathoz. Utána Kaufer Virág (LMP) olvassa fel véleményét.

18:34 Pősze Lajos (Jobbik) ismerteti a szakmai hibáit a javaslatnak. Még mindig a kormánytisztviselők jogállásáról van szó. Már a törvény neve is rémisztő. Ebből a javaslat üzeni, hogy egy új kormány egy új köztisztviselői kart akar létrehozni. Ez természetes, hisz kétharmaddal mindenki ezt csinálná. Azonban ez csak a politikai része, de nem a szakmai. Egy köztisztviselő azért dolgozik ott-ahol, mert védelemben részesül. Két hónap után indoklás után mehet az utcára. Egy sima alkalmazottat jobban védi a Munka Törvénykönyve. Egy köztisztviselő ezek után nem is foglalkozna a munkájával, hiszen semmi és senki nem védené. Egy olyan javaslatra lenne szükség, ami egyszerre elégíti ki a politikai elit érdekét és megvédi a kormánytisztviselők érdekeit.

18:27 Szilágyi Péter (LMP) próbálja álláspontjukat ismertetni, több-kevesebb sikerrel. Néha még botlik a nyelve.

18:20 A dolgozók védelme teljes mértékben hiányzik a tervezetből. Az viszont benne van, hogy vitás esetekben egyeztető fórum dönt. Vajon kik lehetnek annak tagjai…? Ez az igazi munkáltatói önkény! “Kegyenc rendszer manifesztációja”. Staudt kiemeli, hogy csak a pártkatonák szempontja szerint jó a tervezet. A jogi álláspont szerint a tv kihirdetését követő 3. napon lép hatályba, felkészülési idő nélkül. Ha valakinek felmondanak, akkor a jogorvoslat már az új törvény szerint lenne. A személyzeti vezetőknek három napjuk lenne felkészülni a törvényből, ez szinte lehetetlen. “A Jobbik frakciója nem tudja támogatni a javaslatot!” – zárta gondolatait Staudt Gábor, aki a Jobbik Jogi Kabinetjének vezetője is.

18:17 Hiányzik az egyenlő elbánás a törvényből, és indoklás nélkül bárki az utcára kerülhet. Ez nem igazán korrekt, hiszen már azért is kirúghatnak valakit, ha “kiderül róla, a szíve nem a kormánypárthoz húz”.

18:12 dr. Staudt Gábor (Jobbik): A javaslat több ponton módosítja a köztisztviselőkről szóló törvényt, és a Jobbik szerint nem zajlott egyzetetés sem a szakmával, sem senkivel. Ezt a javaslatot kapodva terjesztették elő. A Jobbik azt javasolja, az azonos szférában dolgozók, azonos törvény hatálya alá essenek. Konkrét rendelkezések csak indirekt módon derülnek ki, ráadásul az Országgyűlésre nem terjed ki. Olyan jogalkotási káoszt teremt, hogy egy adott személyi körrel kapcsolatosan két törvény rendelkezik. Ráadásul a javaslat folymatosan visszautal a Ktv-re, holott ezt egybe lehetne dolgozni.

17:58 Most Rétvári Bence (KDNP) replikázik Lamperth szavaira. Most ment el mellettünk Horváth Csaba, ma nincs rajta izraeli zászlós kitűző. Rétvári után dr. Staudt Gábor (Jobbik) következik.

17:45 Egyébként Lamperth olyan hangsúllyal beszél, mint egy igazi mesemondó. Kb. hetvenezer közalkalmazott figyeli, hogy a törvényjavaslat elfogadásra kerül-e.

17:43 Lamperth Mónika (MSZP) szerint cinikus és embertelen és megalázó a javaslat. Amikor ezt kimondta, enyhe moraj a Fidesz soraiban. Közhatalmat gyakorol az állam nevében, de szerinte a Fidesz pártkatonákat akar beültetni az önkormányzatokba (is).

17:35 Most a vezérszónokok 20-20 percben lobbizhatnak a javaslatokért. Elsőként Horváth Zsolt (Fidesz) kezdi az indoklást. Eközben kétperces felszólalásokra nem lesz mód.

17:31 Gúr Nándor (MSZP) a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményét mondja el. “A közigazgatás ne a politikáról, hanem a szakértelemről szóljon.”

17:30 A bizottság kisebbségi véleményét Dr. Gauditól hallhatjuk. Szerinte a 2002. előtti joszabály szövegéhez kellene visszatérni.

17:23 Dr. Szakács Imre (Fidesz), az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagjaként szólal fel. Ismerteti a többségi véleményt. Eközben a teljes LMP frakció eltűnt. Az indítványt szöveges formában ITT találja.

17:08 Répássy örül, hogy a Jobbik is támogatja indítványukat és reméli, hogy jobbítani fogják az ország helyzetét. Közben Balczó Zoltán átadta az ülés vezetését Lezsák Sándornak és Répássy visszakapta a szót. 25 percben, mint az indítvány előterjesztője beszélhet a “kormánytisztviselők jogállásáról”.

17:06 Dr. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) szól az igencsak megfogyatkozott T. Házhoz. Gaudi hiányolja a jogalkotási törvényt. Vissza kell térnie Magyarországnak a jogfolytonossághoz, és ne kezdjen el a Fidesz úgy alkotmányozni, hogy pont az hiányzik. Véleménye szerint civil szakértőkre is szükség lenne, nem pedig az Országgyűlésnek magában dönteni. A társadalom többi részének is véleményt kellene formálnia ezügyben.

17:00 Karácsony Gergely (LMP) szerint is átgondolatlan az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről szóló javaslat.

—————————————————-

Gyorshír: Vona Gábor lemondott mentelmi jogáról

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője levélben tájékoztatta Schmitt Pál házelnököt és az Országgyűlés illetékes bizottságát, hogy bár az alakuló ülésen viselt ruházatával semmilyen jogsértést nem követett el, az ellene ezügyben esetlegesen induló szabálysértési eljárásban lemondott mentelmi jogáról.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a törvényes rend talaján álló párt, amelynek elnöke ígéretéhez híven nem a mentelmi jog igazságtalan kiskapui mögé bújva érvényesíti igazát, hanem bízik az igazságszolgáltatás törvényes működésében.

—————————————————-

16:58 A jobbikos alelnök a gúnyhatáron túliakról is beszél, hogy nekik is szavazati jogot kell adni. A Fidesz soraiból Tasó László folyamatosan beszólogat Nováknak, és folyamatosan kommentálta: “Honnan tudod barátom?, Mindenki csalt!” beszólásokkal próbálta Novákot kizökkenteni. Nem sikerült neki. (A fideszes Tasó László szerint nem baj, ha csalt a cigánypárt)

16:48 Novák Előd (Jobbik) úgy gondolja, hogy a felállítandó bizottság csak a maszatolásról szól, hiszen a pártok közt nincs konszenzus. Három elvi, és egy technikai javaslata van. Alapelvként arányosítani kell, a Jobbik felkéri az inkriminált bizottságot, hogy valódi 2/3-os támogatottsággal fogadja el az Országgyűlés. A kopogtató-botrányok miatt meg kell változtatni az ajánlások rendszerét, hiszen már komoly ajánlószelvény-maffiák jöttek létre, ez főleg a Fidesz közelében fordult elő legtöbbször. Novák példákat hoz fel a mostani választás kopogtató-botrányairól. Adatbázis-botrányok, Kubatov-botrány. Novák Előd, egy a barikádon megjelent videóra is hivatkozik. Köszönjük!

16:42 Dr. Salamon László (KDNP) szerint a Parlament létszámának csökkentése alkotmányos kötelezettség. A magyar országgyűlést pedig alkotmányos mulasztás terheli, hiszen a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselete eddig nem merült fel.

16:34 Bárándy ígéri csak röviden beszél, de minek… Kijelenti, az önkormányzati képviselők csökkentéséről szóló javaslat albizottsági munkájában részt akarnak venni. Meglepő, de egyetértenek a képviselők számának csökkentésével.

16:33 Most Balsai István (Fidesz) beszél az önkormányzati képviselők csökkentéséről szóló javaslatról. Magyarázza, hogy az milyen jó, de olyan monoton hangon adja elő, hogy szinte lehetetlen megérteni.

16:30 Most ötperces felszólalások vannak, kíváncsian várjuk a jobbikos harcosságát. A mostani felszólalásokat előre, írásban kellett jelezni a házelnök felé. Mintha az MSZP frakció eltűnt volna. Bár 6-7 ember már visszatalált.

16:00 Balczó a kormányprogram vitáját elnapolta, most 16.20-ig szünet.

15:54 Jávor Benedek beszél. Pont úgy mint egy szóbelin. Eközben Vadai Ágnes bájolog Szekeres Imrével.

15:45 Karácsony Gergely sem megy ki a pulpitusra. Egy jóslatot idéz, majd áttér Magyarország mentális helyzetére. Az LMP partner lesz a közbizalom helyreállításában.

15:35 Az LMP-nek sem kimondottan tetszik a kormányprogram, de ők elég sok pozitívumot találtak benne. Navracsics már nem Pokornival vigyorog, hanem Répásival és Szíjjártóval. Bár Schiffer hangjának és mondanivalójának hallgatásához nagy önfegyelem kell.

15:30 Méltatlan kormányprogrammal állt elő a Fidesz, de bízik benne, hogy e gyenge kezdés után erősebb lesz a folytatás. Vona befejezte, őt Schiffer követi, de a házelnök Balczó bejelenti, hogy az LMP három vezérszónokkal adja elő mondókáját.

15:26 Vona felhozta a simonpereszi-kijelentést, de a Házelnök nem vette el tőle a szót. Sőt továbbment és kijelentette, hogy pl. Afganisztánból is haza kell hívni honvédeinket.

15:24 Ilyen még nem volt a Parlamentben! Vona a Magyar Gárdát védi és elmondja, hogy a gárdisták jelenleg is a gátakon dolgoznak. Taps a Jobbik frakciójában. Lázár odakérdezett Pokorni felé, hogy: “Tényleg?” Orbántól személyes konzultációt kért Vona a Gárda kapcsán.

15:22 Amikor Vona az elmúlt rendszer pártvezetőinek nugdíjának visszanyeséséről beszél, Vadai Ágnes felvihogott.

15:17 Ha a Jobbik írta volna a kormányprogramot, akkor a multik megadóztatása is benne lenne. Vona szerint ideje lenne átgondolni a viszonyunkat az EU-hoz. A Jobbik elnöke szeretne egy tüntetést a Kossuth térre azoknak, aki Bécsben cukrászdát nyitottak, ugyanis az EU-csatlakozáskor a kormáynon lévők ezzel és ehhez hasonlókkal kampányoltak. Azt is módosítani kellene, hogy az ÁFA kifizetése a teljesítéskor legyen kifizetve. A jobbikosok nem találták meg a kormányprogramban a magyar földvédelméről szóló részt.

15:08 Vona örül, hogy 12 év után nem szocialista kormányprogramot kellett olvasnia, de rájött, hogy a 85 oldalas anyag csak bevezetőből állt. Inkább próza volt, mint líra. Vona hiányolta a tartalmat a “programból”. Hiába beszélt Orbán iránytűről, Vona inkább útitervet szeretett volna olvasni. Szerinte ez a kormányprogram hiányos, hiszen a tartalom kimaradt belőle.

15:07 Rétvári is befejezte. Most jön Vona Gábor!

14:56 Balczó Zoltán leváltotta Schmitt Pált az elnöki székben. Kb. 70-80 fideszes képviselő van a teremben és 16 szocialista. A jobbikosok és az elempések a helyükön maradtak.

14:55 Most Mesterházy és Kovács László is kiment. Igen hiányosak már a padsorok mindenhol. A jobbikosok még bírják.

14:45 Rétvári védi a kormányprogramot, és osztja az MSZP-ét. Ez nem meglepő. Kölcsönös adok-kapok van és a jobbikosok még nem is kerültek sorra. A barikad.hu információja szerint a Jobbik vezérszónoka nem lesz meglepetés. Vona Gábor elnök/frakcióvezető fogja értékelni a kormányprogramot.

14:42 Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva Gyula a Jobbik soraiból kiviharzott az ülésteremből. Megpróbáljuk kideríteni az okát. Közben Mesterházy negyed óra után befejezte. Most Rétvári Bence a KDNP-ből jön.

14:40 Néha megpróbál humorosat is mondani, szóviccekkel próbál operálni, de csak halvány taps vagy enyhe nevetés a reakció a frakciójától.

14:35 A szocialisták vezérszónoka támadja a Fideszt, Pokorni meg zsebre vágott kézzel beszélget Orbánnal. A narancsosok egyharmada már kiment a teremből.

14:31 Mesterházy szerint tizenhétezerrel kapott több szavazatot a Fidesz, mint 2006-ban az MSZP-SZDSZ koalíció. “Ha ötvenezerrel kaptak volna többet, akkor maguknak tudnák be az Új Magyar Honfoglalást.” Szerinte ez a Nemzeti Szemfényvesztés programja.

14:29 21:50-et beszélt, úgyhogy most Mesterházy következik. Schmitt Pál házelnök bejelentette, hogy Sólyom Lászlónak el kell mennie. Mily meglepő…

14:25 A Fidesz vezérszónoka szerint Magyarország újra a becsületes emberek hazája lesz. Mondandójában ostorozta az eddigi szocialista vezetést, de bízik a magyar politkában is -eközben a Jobbik frakciójára szegezte tekintetét. “Egy nemzet tagjai vagyunk” -mondta a szocialisták felé.

14:11 Mivel minden párt 30 percet beszélhet, ha a szónokok be is tartják a félórát keretet -nem fejezik be előbb-, akkor 15:30 körül kerül sorra a Jobbik. Navracsics az előző kormány hazugságairól beszél és dicsekszik, hogy a Fidesz készen áll a kormánzásra. Eközben Bárándy körmöt rág.

14:10 Úgy látszik ebédidő van. Jónéhány képviselő kiment, Horváth Csaba viszont Népszavát olvas. Steiner sutyorog, Burány lapozgat. Mesterházy Lendvaival szövetkezik, míg a Jobbik másik oldalán Schiffer Szabó Tímeával sugdolózik.

14:05 Most Navracsics ment ki a pulpitusra.

14:04 A “tisztelet kulturájának szellemében” akarja a miniszterelnök-jelölt megvalósítani a kormányprogramot. Az LMP képviselőinek arcán azt lehet látni, hogy nem igazán értik miről van szó. Nem teljesen idevaló az a csapat.

14:02 OV a hazaszeretről beszélt. A tapsok alapján a Jobbikot és a Fideszt fogta meg, az LMP-sek egyáltalán nem, az MSZP frakcióból mintegy 8-9 ember bírt tapsolni. És akkor még ők csodálkoznak, ha “lehazaárulózzák” őket. Gyurcsány feje már nem olyan vörös.

14:00 Felháborító! Az elempés képviselőasszony, Osztolykán Ágnes nyitott szájjal -röhögve- rágózik.

13:55 “Akik azt mondják, hogy el lehet menni, inkább azokat kell arra ösztönözni, hogy menjenek el!” Hatalmas taps a Fidesz és a Jobbik soraiból. Gyurcsány feje mintha kigyulladt volna!

13:47 Orbán szidja a bürokráciát, a “papírszörnyeteget” fel akarják számolni, de csak, ha a politika vállalja a radikális csökkentését és munkahelyeket teremt, hogy a bürokrácia terhe alól felszabdítsák a dolgozókat. A képviselők kétharmada ránézésre már unja a vezérük szavait. Ásítoznak a telefonukkal szórakoznak. A jobbikosok jegyzetelnek, néhányan laptopjaikon a mai ülés menetrendét és vitairatait olvasgatják.

13:46 Navracsics Lázárral beszélget, jókat nevetnek, míg Pellczné unottan hallgatja főnökét. Pokorni felébredt a tapsra.

13:44 Lassan elveszítjük a fonalat Orbán kormányprogramot méltató szavainak rengetegében. Aki nagyon kíváncsi, az megnézheti élő adásunkban és holnap elolvashatja az Országgyűlés honlapján is.

13:42 Pokorni Zoltán eddig bírta. néha bele-bele bólint az ülésbe, feje néha jobbra, néha balra billen. Néha azért felnéz, de nem lehet tudni, éppen milyen mélyen alszik.

13:40 Olyan kormány kell, amelyik odafigyel az emberekre… Orbán olyan kormányképet vázol fel, ami tulajdonképpen csodálatos lenne, de sajnos tudjuk, ez nem igaz.

13:38 “Alkotmányozó nemzetgyűlés és rendszeralapító parlament is vagyunk!” Ezt is Orbán mondta.

13:35 Azért szavaztak az emberek a fideszre, mert józan, alkotmányos, demokratikus változást akarnak. Józan, békés, alkotmányos vértelen polgári forradalmak voltak a magyar történelemben.’48 és ’56 is azért vált szabadságharccá, mert megtámadtak minket. Orbán vajon arra utal, hogy idegenek megtámadnak minket és ezért nem fogja tudni végrehajtani a kormányprogramot…?

13:30 Az elmúlt nyolc év problémáiról, rossz kormányzásáról beszél, bűnszervezetek épültek be a hivatali strukturákba, megakadályozták az elszámoltatást. Kordonok közé szorította a demokráciát. Gyökeresen (radikálisan) más világban akar Magyarország élni. Na végre! Orbán kimondottan jól látja, de sajnos akik a Radikális Változást el tudnák hozni, csak 47 képviselővel vannak bent a Parlamentben, nem pedig 2/3-dal…

13:25 A céloknak kell meghatározni az eszközöket, mert fordítva még senkinek nem sikerült. Orbán szerint a kormányprogram csak egy iránytű, amivel meghatározzák az irány, és ezt követően jönnek csak az eszközök.

13:20 Orbán Viktor ment ki a pulpitushoz, most onnan durrogtatja a szokásos patronokat. Szerinte Magyarország nem tudta visszaszerezni az önrendelkezését és “láthatatlan paktumok irányítottak”. Azokban a paktumokban a Fidesz vajon nem volt benne?

13:18 Eddig arról szóltak a szavazások, hogy vitára bocsássák-e a mai napirendi pontokat. A képviselők mindent megszavaztak, de a fideszeseknél ez úgy működött, hogy többen hangosan bekiabáltak, hogy “Igen!”

barikad.hu