A Tolvajkergetők debreceni csapatának beszámolója Jerikó utcai akciójukról, amelynek nyomán K. Krisztiánt kerékpárlopás alapos gyanúja miatt körözés alá vonta a Debreceni Rendőrkapitányság.

Debrecenben a vasútállomás előtti Petőfi tér sem egy olyan hely, amit a közbiztonság szinonimájaként lelnénk meg a szótárban. Most itt próbáltuk ki, mennyire kapós a csalink.

Az este 8 órai kihelyezés után öt óra telt el, míg éjjel 1-kor jelzés jött. A lelakatolt biciklink utáni érdeklődését valaki tettekre váltotta. Térképen szépen nyomon követhető volt a jel, ami a belvároson át az újkerti lakótelepre vezetett. Az értesítési lánc jól működött, rögtön a tolvaj nyomába eredt a csapat. Két perccel azután, hogy az utolsó jelzést kaptuk a kerékpár mozgásáról, már 10 fővel voltunk a helyszínen.

Egy lakótelepi háztömb három lépcsőháza vált gyanússá, ezért a rádiós keresővel pontosítottunk. Eközben néhány csapattagunk a ház mögötti garázssornál figyelte, nem szeretné-e valaki hátul elhagyni az épületet. Még javában folyt a keresgélés odabenn, amikor a hátul figyelő egyik csapattagunk végignézte a ház külső oldalát, és az egyik kilencedik emeleti erkélyen meglátta a csalibringánk jól kivehető, és még este a sötétben 9 emelettel lentebbről is beazonosítható körvonalait. Már tudtuk, hova kell kopognunk.

Az igényes kivitelű bejárati ajtó egy igénytelen családot rejtett. 6-8 tagunk kopogott az ajtón az éjszaka közepén (sajnálattal láttuk, hogy erre egyik szomszéd sem figyelt fel), de egyáltalán nem nyitottak ajtót a bentiek, habár bentről halk neszelést hallottunk. Egy idő után mégis ajtót nyitott a ház ura, aki egy nővel egyetemben tudakolta, mit akarunk. Mi pedig azt tudakoltuk, hogy miért van a tőlünk ellopott bicikli az ő erkélyükön. Miután azt is megtagadták, hogy egyik tagunk egyedül bemenne megnézni az erkélyen lévő kerékpárt, nem volt más hátra, kihívtuk a rendőrséget. Mennyire életszerű az, hogy valaki, akinek az ajtaján fél tucat idegen dörömböl hajnal kettőkor, nem önmaga hívja ki a rendőröket? Tudtuk a választ. Nem életszerű, inkább tolvajszerű.

A rendőrök perceken belül megérkeztek, ezúton is köszönet nekik a gyorsaságért. Őket végül beengedték, és megértették, hogy jobb lesz nekik, ha most adják elő a kerékpárt. Nemcsak a kerékpár, hanem egy húsz év körüli fiatal nő is megjelent, és annak ellenére, hogy nagyjából annyi foga volt, mint ahányadik emeleten lakott, kifejezetten csúnyán kezdett beszélni, kikérte magának a lopást, majd ránk csapta az ajtót. Rendőrök odabenn, mi idekinn.

Mint utóbb kiderült, valószínűleg az ott lakó testvére volt az, aki a kerékpárt lopta, de természetesen az sem fordulhat elő, hogy a lakásban élők ne tudtak volna a kerékpár beszerzési módjáról. A reggeli órákban több, a házban lakó szomszédtól is megtudtuk, jól ismerik a családot. Egyikük elmondta, valószínűleg ők gyújtogatták fel több alkalommal a lépcsőházi papírgyűjtő dobozt, és a ház pincéjéből is eltűnt néhány hónapja 5-6 kerékpár.

Az viszont külön pszichológiai tanulmány részét képezhetné, hogy vajon van-e kapcsolat a kerékpártolvajlás és a liftben lévő tócsa és penetráns húgyszag között. Emlékeztek, hogy egyik olvasónk korábban megjegyezte, hogy valószínűleg a tócóskerti N. Zoltán volt az, aki abban a másik házban szintén a liftben végezte dolgát rendszeresen? Rejtély.

szebbjovo.hu

1367671920