Ezerötszáz éves koporsót nyitottak fel a régészek egy sírfeltárás során az észak-kínai Belső-Mongóliában – számoltak be a terület illetékesei a Hszinhua hírügynökségnek.

A fenyőkoporsót a régészek különös gondossággal nyitották fel, az elhunyt maradványait selyembe burkolva találták. A tetem vélhetően egy az északi Vej dinasztiában (386-534) élt arisztokrata nőé lehet. Dús fekete haja volt, fém fejpánt ékesítette és szőrmecsizmát viselt. A hajmintából a szakemberek valószínűleg meg fogják tudni állapítani a korát és étkezési szokásait.

A sírban találtak egy íjat, egy tőrt, valamint kerámiaedényeket és -tálakat. A sírkamra közepén elhelyezett koporsót egy bronz sárkányfejből aláhulló selyemfüggöny borította.

Hszilin Gol város kulturális hivatalának helyettes vezetője, Csuang Jung-hszing elmondta, hogy a szakemberek egyfajta “mentőakciót” hajtottak végre, ugyanis a hatóságok illetékteleneket csíptek fülön, akik már tíz méter mély gödröt ástak a sír bejáratát keresve.

A szakemberek szerint a jó állapotban lévő sírból származó lelet segíteni fogja a térségben egykor domináns, ősi, nomád, hszianbej etnikai csoport temetési szertartásainak kutatását. Az elmúlt két évben két másik arisztokratasírt is felfedeztek a környéken.

(MTI)