Akinek nem volt elég meggyőző értékelés a magyar utánpótlásképzésről az U19-es válogatott szombati, osztrákok elleni 3-1-es Eb-veresége, annak itt az újabb jelzés arról, hogy tévúton jár a magyar futball. Német és belga szempontok szerint mérték meg az évtizedes önértékelési zavarral küszködő magyar futballszakmát, egészen pontosan az utánpótlásképzés alapját jelentő akadémiai rendszert. A belga Double Pass által elvégzett vizsgálat eredményeit titokban akarták tartani, de most megtudhatja, mi a sorrend.

„A belgák megállapították, hogy az utánpótlás jelenlegi rendszere nem alkalmas az eredményes működésre. Ezzel az akadémiai képzéssel csak évekre konzerváljuk a sikertelenséget. Így ugyan megvan az esély, hogy a hazai élvonalig eljutnak a játékosaink, vagy olykor még oda sem, de mitől lenne jobb így a válogatottunk, mitől jutnánk ki bárhová is?” – értékelte a belga Double Pass megállapításait az Indexnek egy neve elhallgatását kérő, fiatalokkal foglalkozó edző.

A magyar edzőképzés vezetője, Szalai László tavaly júniusban jelentette be, hogy egy független auditáló cég, a belga Double Pass megvizsgálja a magyar akadémiákon folyó munkát. Októberben a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor már azt is elárulta, hogy lehet olyan magyar akadémia, amely töredékében sem igazolja az önképét a felméréskor.

Az auditor cég megjelenését nem is fogadta kitörő öröm, a kezdetekkor is ellenérzéseket keltett. És most hogy kiderült, kik szerepelnek gyengén, szakmai körökből azt hallani, ennek így nincs értelme, mert nem valós képet ad az ellenőrzés. Más kérdés, hogy az eredmények talán mégis, és ennek fényében, a hazai rendezésű U19-es Eb első, Ausztria elleni, 3-1-re elveszített meccse megerősíti a belgák jelentésének kritikáit.

Ághassi Attila teljes cikke a sportgéza.hu-n olvasható.