Faluőrségeket kell szervezni Romániában, ezt egy törvény írja elő az önkormányzatoknak, de a településekre bízza, hogy miként valósítják meg. Van, ahol helyi munkaerőt alkalmaznak, máshol őrző-védő cégekre, önkéntes tűzoltókra bízták a feladatot. Abban mindenki egyetért, hogy a járőrök munkája révén javult a közbiztonság.

Egy éve járőröznek a fenyédi faluőrök. Jelentettek már tűzesetet, segédkeztek balesetnél, legutóbb pedig a telefonvonalat megrongáló színesfém tolvajokat érték tetten. Csendfenntartás, a fegyelmi eljárások, tűzvédelemtől, lopásgátlásig mindenre kiterjed a feladatuk. Minden székelyföldi községben működik hasonló szolgálat.

Több község őrző-védő cégekre bízta a faluőri feladatokat. A fenyédi polgármester azt mondja, az eredmények őket igazolják. Amióta működik a faluőrség, azóta nagy mértékben visszaszorult a bűnözés, nagyobb a biztonság a falvakban. A faluőrök el vannak látva különböző védőeszközökkel, figyelő rendszerekkel, intézkedni azonban csak a hivatalos szerveknek van joguk.

Duna Tv – szebbjovo.hu

1363603020