Több mint 7 millióan kötöttek magán egészségbiztosítást az Obamacare néven emlegetett amerikai egészségügyi reform keretében a csatlakozási határidő hétfő éjféli lejártáig – közölte kedden Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

A kormány a múlt héten közölte, hogy a jelentkezők száma elérte a 6 milliót. Az új, 7 milliós adat csak az HealthCare.gov szövetségi portál ügyfélablakán keresztül az utolsó napokban bejelentkezett személyek adataira támaszkodik, azok összesítése még tart, akik több mint egy tucatnyi állam hasonló rendszerén keresztül szerződtek.

A szám elvileg nem végleges, mert a rendszer lehetővé teszi, hogy az olyanok, akik megkezdték ugyan az egészségbiztosítás megkötésének folyamatát, ám műszaki okok miatt elakadtak abban, az elkövetkező két hét folyamán lezárhassák az eljárást.

A csatlakozók száma megfelel az amerikai kormány által eredetileg tervezettnek és az felülmúlja sokak várakozását, akik az október 1-jén hozzáférhetővé tett szövetségi weboldal sorozatos, mintegy kéthavi leállást okozó műszaki kudarcai után sokkal rosszabb eredményre számítottak.

Az üggyel kapcsolatban Barack Obama elnök a nap folyamán a kamerák elé lép a Fehér Ház Rózsakertjében.

Az Obama által 2010-ben aláírt, több fontos rendelkezésének tekintetében 2014-ben hatályba lépő egészségügyi reform – a rendszer legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázad során – eddig nem biztosított amerikaiak millióira terjeszti ki az ellátást.

A rendszer kiterjesztésének pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Ez egyben lehetővé teszi, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondja volt.

(MTI)