Az utóbbi napokban egyre több internetes portálon látom viszont azt a hirdetést, amelyik arra buzdít, hogy szavazzak érvénytelenül az EP-választáson. A szóbanforgó hirdetésre kattintva az úgynevezett Fehér Kocka Mozgalom honlapjára juthat a kíváncsi látogató, ahol a következő szöveg fogadja:

“Nem csíped az induló pártokat az EU-választáson? Mohó vérszívónak tartod őket? Elég volt? CSATLAKOZZ A FEHÉR KOCKA MOZGALOMHOZ! Szavazz érvénytelent, segítsd ezzel is hazádat! Rontott szavazattal üzenhetsz a pártoknak, hogy húzzanak el…”

A honlap pontos útmutatást közöl ama tárgyban is, miképpen adhatunk le érvénytelen voksot, a demokrácia nagyobb dicsőségére. Íme:

“Semmi mást nem kell tenned, csak elmenned június 7-én a személyigazolványoddal és lakcímkártyáddal a szavazóhelyiségbe, felvenni a szavazólapot, aztán csak tegyél néhány x-et – néhány kockába.”

Ezen a ponton nem tud nem eszembe jutni 2002. tavasza, amikor is az országgyűlési választások során azelőtt soha nem tapasztalt mennyiségben születtek érvénytelen voksok, és ezek között túlnyomó többségben olyan szavazólapok szerepeltek, amelyeken egynél több X jelet vagy keresztet helyezett el a választópolgár.
A választópolgár… vagy talán valaki más…

Hogy világos legyen: amennyiben Kovács János szavazópolgár június 7-én megjelenik a szavazóhelyiségben, és legjobb meggyőződése szerint behúzza az ikszet valamelyik párt neve mellé, majd a feldolgozás során eme szavazólapon valamely ismeretlen kéz még egy pártot bejelöl, akkor Kovács János szavazópolgár akarata úgy múlik el, mintha nem is lett volna. A voksa érvénytelen. Véleményét úgy teszi semmissé és érdektelenné az a láthatatlan kéz, hogy Kovács János nem is tud róla, ő abban a boldog tudatban tér haza otthonába, hogy megcselekedte, amit megkövetelt a haza, és ez a fene nagy demokrácia egy kicsit róla is szól. Szavazólapja mindeközben a nagypolitika markai között hitvány papírszeletté minősül.

Tegyük fel magunknak a klasszikus kérdést: Kinek az érdeke?
Vajon kinek lehet az érdeke az, hogy a június 7-ei EP-választáson jelentős mennyiségű érvénytelen szavazat szülessen? Vajon kinek lehet az érdeke az, hogy muníciót szolgáltasson a védekezéshez azoknak, akik sokadjára akarják lerázni magukról a csalás gyanúját?

Képzeljük el azt a jelenetet, amikor a választás után a híradó kamerája előtt az OVB emberét kérdezik, minek is köszönhető a jelentős mennyiségű érvénytelen voks, ő pedig szemrebbenés nélkül a Fehér Kocka Mozgalomra hivatkozik. Csalás kizárva. A narancsos, szegfűs, madaras, tulipános és egyéb úriemberekre a gyanú árnyéka sem vetülhet. Egy civil internetes mozgalom a ludas abban, hogy a szavazópolgárok eképpen fejezték ki véleményüket.

A szóbanforgó civil internetes mozgalom honlapja egyébiránt egy ingyenes tengerentúli szerveren foglal helyet. Bár túl nagy helyet nem foglal, mert mindössze két menüpont szerepel rajta. A Vélemény menüpont öt hivatkozása közül érdekes módon kettő is bizonyos Tóta W. Árpád blogjára mutat. A honlap összesen három oldala a rövid és szuggesztív szövegeivel mind arról próbálja meggyőzni a látogatót, hogy ez egy nemzetközileg bevett módszer (Spanyolországot és Ukrajnát hozza fel példaképpen), a demokrácia esszenciája maga, és az az igazán belevaló honpolgár, aki számolatlanul rajzolgatja a kereszteket mindenféle rubrikákba. Mindeközben ez a nevesincs, ingyenes szerveren tanyázó honlap Magyarország egyik legszélesebb körben ismert és alkalmazott hirdetőrendszerében reklámozza magát, senki sem tudja, miféle pénzekből.

Aki arra biztatja a választópolgárokat, hogy érvénytelen vokssal nyilvánítsanak véleményt, az minden hangzatos alibi-magyarázat ellenére a demokráciát csúfolja meg, az a csalni akarók szekerét tolja, az a hazája érdekei ellen cselekszik. Hogy naívságból-e vagy júdáspénzért, hogy az elégedetlenségéből fakadóan-e, avagy jól felfogott anyagi érdekből, nos, mindez az esetünkben teljesen mindegy. Hazát árulni akkor is bűn, ha nincs rá vevő.

Kedves Barátaim! Mindannyiunknak ott kell lennünk jövő vasárnap a szavazóhelyiségekben. Egyszerű szavazópolgárként éppúgy, mint szavazóbizottsági tagként. Sok minden forog kockán, mert a fehér kocka el van vetve.