Rácz Róbert a teljesen kiürített és megtisztított lászlóházai telephelyen emlékeztetett arra, hogy a kormány egyedi döntéssel 400 millió forintot biztosított a két telep felszámolására. A hortobágyi helyszínről 1893 tonna, a debreceniről 673 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el ártalmatlanításra – tette hozzá.

Rácz Róbert “a rendszerváltás állatorvosi lovának” nevezte a történteket: a hortobágyi telepet ugyanis a veszélyes hulladékok tárolására mindenben alkalmas formában tervezték és építették meg, de egy új jogszabály – miszerint csak három évig lehet ott tárolni a hulladékot – gazdaságilag nehéz helyzetbe hozta a telep működtetőit.

A nagy mennyiségben felhalmozódott – három évnél sokkal hosszabb ideje tárolt – veszélyes hulladék elszállítására és megsemmisítésére a magánvállalkozásnak nem volt pénze, elindult a felszámolás, a probléma megoldása pedig az államra maradt – ismertette a részleteket. Hozzátette: a kormánydöntés után megindult előbb a gyors kárenyhítés, majd a telepek teljes kiürítése.

Rácz Róbert az állami helytállást szükségesnek nevezte, majd köszönetet mondott Bozsik Attilának, a Kristály-99 környezetgazdálkodási cég ügyvezetőjének, amiért megfelelő minőségben és határidőre, az adott költségkereten belül végezték el a munkát.

Kórós Csaba, a hajdú-bihari kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályvezetője elmondta: a hortobágyi telepre kiszállított hulladék jól tükrözte Hajdú-Bihar, illetve Debrecen 1980-as évekbeli iparát.

A balmazújvárosi telepen elsősorban a gépgyártáshoz, a nyomdaiparhoz, a mezőgazdasághoz kötődő veszélyes hulladékokat – szerves oldószereket, festékeket, lakkokat, mosószereket, lúgokat, akkumulátorokat – tároltak, míg a később kialakított debreceni telepen többségükben veszélyes anyagokkal érintkező csomagolóanyagokat, oldószereket és informatikai hulladékot helyeztek el – ismertette a szakember. Elmondta azt is, hogy a hulladékok nagy részét veszélyeshulladék-lerakókba szállították, egyharmadát égetőműben elégették, kisebb részét egyéb átalakítással kezelték.

Rácz Róbert az MTI érdeklődésére hozzátette: a kormányhivatal felvette a kapcsolatot a telepeket korábban működtető cégfelszámolójával aki jelezte: az állam által biztosított 400 millió forintot az “A” besorolású igények között tartják számot. Reményét fejezte ki, hogy az eljárás során az összegnek legalább egy részét vissza tudják szerezni a költségvetésnek.