Szavcsenkót – míg orosz börtönben raboskodott – Julija Timosenko Haza pártjának listavezetőjeként távollétében parlamenti képviselővé választották 2014 őszén. A katonából lett képviselőnőt első felszólalása előtt felállva, tapssal üdvözölték a kijevi törvényhozás tagjai.
“Ukrajna népe nem engedi, hogy ezekben a fotelekben üljünk, ha eláruljuk őt” – hangoztatta rövid, de érzelmektől túlfűtött beszédében Szavcsenko.
A pilótanő bocsánatot kért a kelet-ukrajnai konfliktusban elesett Vadim Pugacsov édesanyjától azért, hogy a fia meghalt, ő viszont él. Pugacsov halálához köze volt annak a két orosz felderítőnek, akiket Kijev a pilótanőre cserélt ki. Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados – akik magukat első kihallgatásukkor az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó egyik különleges alakulat tagjainak mondták – tavaly májusban estek fogságba Luhanszk közelében, a frontvonal ukrán ellenőrzés alatti oldalán. A luhanszki szakadár erőkhöz tartozó felderítő csapatuk tűzharcba keveredett, amelyben az említett ukrán katona életét vesztette. Mindkét orosz felderítő azt vallotta, hogy nem ő okozta az ukrán katona halálát.
Szavcsenko parlamenti beszédét az ukrán himnusz eléneklésével zárta, amelyet több képviselő is vele együtt énekelt. Beszéde közben egy kék-sárga nemzeti lobogót borított a szószékre, kezében pedig egy kis krími zászlót tartott.
Miután befejezte mondandóját, leszedte a szószék elülső oldalára ragasztott fotóját, amelyen támogatói a szabadon engedését követelték. A helyére egy új plakátot tett ki Oroszországban bebörtönzött ukrán politikai foglyok fotóival és Szabadságot a Kreml rabjainak! felirattal.
Szavcsenko hat napja tért vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két évet töltött börtönben. Egy orosz bíróság nemrég 22 év börtönbüntetésre ítélte őt a kelet-ukrajnai válságban való részvételéért. Azzal vádolták meg, hogy köze volt két orosz tévés halálához, akik a harcok sújtotta Luhanszk megyében vesztették életüket. A katonanő mindvégig ártatlannak vallotta magát.
(MTI)