“A tanulás nem krumpliszedés vagy traktorjavítás” – nyilatkozta a szlovák miniszter. Hamarosan korlátozni fogják az egy osztályban elhelyezhető diákok maximális létszámát.

A jelenleg hatályos törvények szerint az oktatási intézményekben az igazgató és az iskolatanács jóváhagyásával növelni lehet az egy osztályra jutó diákok maximális létszámát. A létszámnöveléssel kapcsolatban az iskolák vezetésének nem kell kikérni az Állami Tanfelügyelet álláspontját.

Dusan Csaplovics (Smer-SD) oktatásügyi miniszter is kritizálta a hatályban lévő törvényt. “A tanulás nem krumpliszedés, vagy traktorjavítás. Annyi diákot kell elhelyezni egy osztályban, hogy a tanár győzze energiával, hogy jusson ideje a leggyengébbre, és a legügyesebbre is” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek a miniszter. Csaplovics szerint ez a rendszer csupán az üzemeltető és az igazgató helyzetét könnyíti, mivel ha 35-40 gyereket helyeznek el egy osztályban, akkor kevesebb tanteremre és kevesebb oktatóra van szükségük.

Eddig még semmilyen kutatás nem erősítette meg, hogy minél kevesebb diák van egy osztályban, annál jobb teljesítményt nyújtanának – mondta noveskolstvo.sk oktatásügyi portál elemzője, Zuzana Zimenová. A szakember azonban azt sem cáfolta, hogy Szlovákiában sokszor kihasználhatják a jelenlegi törvényeket. “Pénzügyi okokból bizony gyakran előfordul, hogy a kelleténél több diákot zsúfolnak össze egy osztályban. A tanár pedig nem tudja felosztani az órákat, és nem tud individuálisan viszonyulni a tanulókhoz” – tette hozzá Zimenová.

Szeptembertől a tanítási órák közti szünetek hosszáról is az adott intézmény iskolatanácsa dönthet. Rendszerint a harmadik óra után húszperces szünet következik, de ez nem minden suliban törvényszerű. “Tárgyaltunk a szünetek hosszáról a diáktanáccsal, vannak akik meghosszabbítanák, vannak akik lerövidítenék őket, egyesek korábban kezdenék a tanítást, mások később. Nagyon nehéz kompromisszumot találni, ezért úgy gondoljuk, a jelenlegi rendszerünk a megfelelő” – nyilatkozta Eva Petrásová, a pozsonyi Grössling Utcai Gimnázium igazgatónője. Ebben a középiskolában 8 órakor kezdődik a tanítás, az órák között pedig öt- és tízperces szünetek vannak, az ebédszünet pedig félórás.

Kitekintő.huszebbjovo.hu

1346233620