A Fórum Társadalomkutató Intézet gondozásában megjelent a „Nyelvi jogok Szlovákiában (Anyanyelv-használati útmutató)” című kiadvány. A kiadványt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és az Anyanyelvünkért Polgári Társulás jegyzi szerzőként, Lancz Attila és Horony Ákos jogászok, Cúth Csaba nyelvész. A könyvecske részletesen megismerteti az olvasót anyanyelv-használati jogaival, arra buzdít, hogy a hivatalos érintkezésben minél többen használják anyanyelvüket. Taglalja az önkormányzatok és hivatalok tájékoztatási kötelességeit a kisebbségek nyelvén, konkrét kérdések megválaszolásával segíti a szlovákiai magyarokat anyanyelvi jogaik gyakorlati érvényesítésében.

A kiadvány szlovák nyelvű összefoglalót is tartalmaz, hogy a hivatalokban egyszerűbb legyen a jogérvényesítéssel érvelni. A kiadványhoz egy részletes térkép is tartozik a szlovákiai magyarlakta településekről. A kiadó arra kéri azokat, akik többször is hozzájutnak a kiadványhoz, egyetlen példányt se dobjanak ki, hanem adják tovább ismerőseiknek, családtagjaiknak, szomszédaiknak.

A füzet, olyan kézikönyv, amelynek minden családban ott kell lennie. A kiadvány a Szabad Újság e heti (mától kapható), illetve az Új Szó holnapi (január 13-a) számának mellékleteként kerül terjesztésre. A jövő héten, január 19-én a Vasárnapban is megtalálható lesz.

Forrás: Kitekintő.hu