Hajdúböszörményben és Hajdúnánáson is múlt hét csütörtökön, vagyis március 30-án tárgyalták a közkegyelmi javaslatot. Mint ismeretes, Kerepes Város Önkormányzata a közelmúltban elindított egy kezdeményezést, amelynek keretében közkegyelmet adnának a 2006 és 2010 közötti, politikai ellenállásként értékelhető cselekmények elkövetőinek. Az amnesztia Budaházy Györgyre és 16 társára is vonatkozna.

A kezdeményezéshez azóta nemcsak a Jobbik által irányított települések csatlakoztak, hanem fideszes vagy független polgármester által vezetett önkormányzatok is, például Sátoraljaújhely, Kunszentmiklós, Újpest vagy legutóbb Józsefváros önkormányzata.

A március 30-ai üléseken mind Hajdúböszörmény, mind Hajdúnánás ellenállt a jobbikos kezdeményezésnek.

Hajdúböszörményből a következőről számolt be a Jobbik helyi elnöke, Nagy Zoltán:

Határozat: Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nem kíván állást foglalni a közkegyelmi törvény megalkotásának ügyében. Az indoklás szerint hajdúböszörményi lakost nem érint a dolog.

10 ellenszavazat (Fidesz)
2 tartózkodás (MSZP, Civil)
3 igen (Jobbik)

Hajdúnánásról pedig a következő jelentés érkezett a Jobbik képviselőjétől, Papp Gábornétól:

“Néhány pillanat alatt lezajlott a napirend, ez jelzi, hogy semmibe veszik, és igyekeznek észrevehetetlennek, jelentéktelennek láttatni a munkánkat. Az előterjesztést röviden ismertettem, mely után sem kérdés, sem észrevétel vagy megjegyzés nem hangzott el, pedig egyetlen gombnyomással győzhetett volna a szabadság. 11-ből 9 önkormányzati képviselő volt jelen és vett részt a szavazásban, melynek eredménye:

Ellenszavazat: 4 (1 MSZP-s, 1 független – az expolgármester, 2 fideszes – köztük a jelenlegi polgármester, Szólláth Tibor)
Tartózkodás: 4 (Fidesz)
Igen: 1 (Jobbik)”

Emlékeztetőül: február 15-én a Balmazújvárosi Képviselő-testület is napirendjére vette a közkegyelmet szorgalmazó határozatot, amelyet Demeter Pál, a Jobbik képviselője terjesztett elő. Végül három képviselő szavazott igennel (2 jobbikos, 1 fideszes), ugyancsak hárman nemmel szavaztak (ketten a Fidesz, egy fő pedig a Célbakísér Civil Szövetség tagja), illetve öten tartózkodtak, dr. Veres Margit polgármester mellett négy fideszes képviselő is, így a javaslatot a testület elutasította.

Budaházy György és Demeter Pál a Debreceni Ítélőtábla előtt

Megkeresésünkre Demeter Pál a következőképpen reagált: “Csak azt tudom megismételni, amit már február közepén is elmondtam. A nemmel szavazók voltaképpen a szemkilövetők pártjára álltak.”

szebbjovo.hu