Visszaélés esetén akár öt évre visszamenőleg is kivethető a 98 százalékos különadó – mondta az Alkotmánybíróság (AB) sajtófőnöke kedden. “Az elmúlt napokban többen is tévesen értékelték az Alkotmánybíróság május 6-i határozatát, pedig annak indokolásában világos támpontokat adott a törvényhozónak, hogy a végkielégítések 98 százalékos visszamenőleges hatályú különadója hogyan felelhet meg az Alkotmány rendelkezéseinek” – magyarázta Sereg András.

A jelenleg hatályos, tavaly módosított Alkotmány alapján a visszaéléssel felvett végkielégítésekre a különadó visszamenőlegesen is kivethető. Az Alkotmány új közteher-viselési szabálya visszaélés esetén ötéves visszaható hatály alkalmazására ad lehetőséget. Az Alkotmánybíróság csak azokat védte meg, akik jövedelmüket a törvény előírása alapján, visszaélés nélkül szerezték – mondta az Ab sajtófőnöke.

A törvényhozónak tehát van lehetősége arra, hogy a tisztességtelenül kifizetett végkielégítéseket visszaszerezze, akár az elmúlt fél évtizedre visszamenőleg – fűzte hozzá Sereg András.

Mint ismert, az AB múlt pénteken megsemmisítette a különadótörvénynek azt a rendelkezését, mely elévülési időn belül minden két-, illetve három és félmillió forintnál magasabb végkielégítést megadóztatott volna.

Erre válaszul Lázár János a különadótörvényhez módosító javaslatot nyújtott be hétfőn, mely szerint az adót már csak a 2010 január 1-jét követően megszerzett végkielégítések után kell megfizetni. Ezzel szemben a Jobbik Bertha Szilvia révén olyan törvényjavaslatot nyújtott be, mely teljesen megfelel az AB határozatának és amely révén lehetőség nyílt volna a tisztességtelenül szerzett, a társadalom igazságérzetét sértő, főleg a BKV-nál és a MÁV-nál jellemző lelépési és hallgatási pénzek megadóztatására.

A barikad.hu érdeklődésére Bertha Szilvia kijelentette: örül az AB tájékoztatásának, hiszen ez is bizonyítja, hogy a Jobbik remek szakértőkkel rendelkezik, akik az elszámoltatás keretében képesek lennének eljárni a Szalainé Szilágyi Eleonóráéhoz hasonló, arcpirító ügyekben is. A képviselő asszony szerint ez is igazolja, hogy a kormánypártoknak vissza kellene venni gőgösségükből és az általuk oly sokszor hangoztatott „nemzeti együttműködés rendszere” keretében el kellene fogadniuk a feléjük nyújtott, segíteni szándékozó jobbot.

barikad.hu