Népszerűséget akarsz? Vess be kutyát, macskát, gyereket! – hangzik a marketinges szakemberek tanácsa, és a maszopos ex-kormányfő nem az az ember, aki efféle okosságokat csak úgy elereszt a füle mellett. Ennek eredménye a fenti fotó, amely nemrégiben jelent meg Gyurcsány nyilvános Facebook-képtárában.

(Megjegyezni kívánom, hogy az ártatlan jószágok szemét a személyiségi jogok védelmében takartam ki, nem pedig azért, mert az övéket is kilövette Gyurcsány, Gergényi vagy valamely más rokonszenves illető.)

Nos, a nagy nemzetmegvezető táncoskomikus jól számított, amikor népszerűség-növelés okán bevetette házi kedvencei fotóját. Százszámra lájkolnak a szegfűs netpolgárok, a hozzászólások között pedig csak úgy repkednek a “cuki”, “tündéri” és “cukorfalat” jelzők. Egy bizonyos Béla például egyenesen úgy fogalmaz: “nagyon szimpatikusak”, s véleményének mindjárt három felkiáltójellel ad nyomatékot.

“GYÖNYÖRÜEK ! Most irígy lettem” – írja Kata, akinek valószínűleg nincs bekapcsolva a helyesírás-ellenőrző program a böngészőjében, majd jön Ágnes, és emigyen vidámkodik: “Hihi, úgy látom, ember tervez, kutya végez…. Totó belakta az egész lakást”, mire az utána következő Piroska a következőképpen reagál: “Hát igen! Nekik sikerült az ami a magyar embereknek nemigazán!”

Vajon mire gondolhatott Piroska? Vajon mi az, ami a magyar embereknek nemigazán sikerült? Netán belakniuk Gyurcsány ebül szerzett villáját? Vagy egy sportfogadási játékról elnevezni a kutyájukat? Rejtély.

Zsuzsanna bizonyos tulajdonjogi vonatkozásokat firtat, de nem a szemlőhegyi villával kapcsolatban: “Feri! És kié volt előtte a fotel?” Judit pedig bevallja, hogy külön mappát nyitott a derék jószágoknak, a későbbi új fotók reményében.

Ám kétségtelenül Gyurcsány druszája, bizonyos Francois vetette monitorra a nap hozzászólását: “Tőlük tanúlhatnánk (sic!) tolarenciát (sic!), a másság elfogadását.” Ám azt nem közli, hogy a fotó alapján melyik jószágnál fedezett fel szadeszes hajlamokat.

Szóval, továbbra is pompás szórakozás a gyurcsányi Facebook-adatlap, s csak ismételni tudom magamat: Fészbúkolj, Fletó, és a haza, ha fényre nem is, de legalább derül!

Szebb Jenő
szebbjovo.hu